Werken en vakantiejob Werken en vakantiejob

Toon (24)

La Joue du Loup
Frankrijk
FR
4 maanden

“Ik heb geen warm water”, “Waar is de bancontact?”, “Ik ben mijn sleutel kwijt”. 4 maanden lang was Toon (24) het eerste aanspreekpunt voor wintersporters met vragen. Hij zorgde ervoor dat hun problemen verdwenen als sneeuw voor de zon.

Een thesis schrijven was de laatste stap voor het behalen van mijn diploma. Geen les meer, geen examens meer. Het leek me ideaal om dat schrijven te combineren met een job. Skikot zocht mensen die voor een langere tijd aan de slag wilden in een skigebied. Ik was met hen ooit al een week mee geweest als skimonitor. Ik heb gesolliciteerd en zo vertrok ik in december naar La Joue du Loup, een dorpje in de Franse Alpen.

Ik was stationverantwoordelijke voor Skikot in La Joue du Loup (voor de kenners, in het skigebied Superdevoluy) in Frankrijk. Samen met een collega waren wij het eerste aanspreekpunt. Op zaterdag kwam een nieuwe lading wintersporters toe. Wij gaven ze hun skipas, de sleutel van hun kamer, alle nodige info,… Op zondag gingen we dan alle kamers af om mensen warm te krijgen voor onze activiteiten: een apres-ski, een fuif, een thema-avond. De rest van de week was voorbereiden, kamers boeken, een kamerverdeling maken en skipassen kopen. Wij regelden alles. Ik heb er mijn Frans goed bijgeschaafd. Naast Vlaamse toeristen, waren er ook heel wat Walen die we moesten begeleiden en helpen. En natuurlijk heb je veel contact met lokale mensen: in het hotel, op de skipiste, in de supermarkt. Ik durf wel te zeggen dat mijn kennis van het Frans er toen op is vooruitgegaan.

4 maanden in een studiootje.
 

Korte/lange werkdagen

Mijn collega leerde ik kennen tijdens een opleidingsweekend. We deelden een appartement en moesten intensief samenwerken. Over het algemeen liep dat zeer goed. Wanneer je 18 uur per dag samenwerkt ontstaan er onvermijdelijk spanningen. Maar ik mag eigenlijk niet klagen, we hebben daar vlot samengewerkt en samengewoond.

Iedere dag hadden we permanentie in de bar. Mensen kwamen met alle vragen naar ons toe. Soms heel simpele vragen en problemen die we zo konden beantwoorden of oplossen: waar de bank was, waar ze bepaalde dingen konden kopen, een probleem in de slaapkamer, iets verloren. Maar af en toe waren er ook moeilijkere vragen. Wanneer iemand een ongeval heeft op de piste komt daar heel wat bij kijken: het slachtoffer moet naar het ziekenhuis, de verzekering moet gecontacteerd worden, de hulpdiensten van de skipiste moeten betaald worden. Die hele afhandeling moesten wij ook doen. Tijdens het laagseizoen waren er dagen dat ik maar 2 of 3 uren moest werken. Maar tijdens de lesvrije week, de week na de examens, waren er dagen dat ik om 8 uur ’s ochtends begon, en pas om 5 uur ’s nachts mijn bed terugzag. En dat was niet omdat ik was gaan feesten.

Het harde werken werd wel op tijd en stond afgewisseld met ontspanning. Als ik niet moest werken, ging ik meestal de piste op. En naast veel snowboarden heb ik ook menig après-ski meegemaakt. Voor wie van sneeuw en wintersport houdt, is het echt een superjob.

Animatie na de laatste piste.
 

Beste poedersneeuw ooit

Rijk ben ik er niet van geworden. Ik kreeg kost en inwoon en  €100 zakgeld per week. Ons appartement was van hetzelfde type als waar bezoekers verbleven. Een eigen kamer, een klein keukentje. Het was geen grote luxe maar wel voldoende. We kregen iedere week een foodpack. Daar zat vanalles in, alles wat nodig was om een week te kunnen eten. Jammer genoeg hadden ze maar 2 types foodpacks. Dus het eten herhaalde zich steeds: week 1 kregen we foodpack type 1, week 2 kregen we dan foodpack type 2, om in week 3 opnieuw foodpack type 1 te krijgen. Na een tijdje verveelt dat wel.

Uiteindelijk ga je ook niet om rijk te worden. Ik wilde het schrijven van mijn thesis –waar tijdens die periode overigens uiteindelijk weinig van terecht is gekomen - combineren met een leuke job. Ik vond het fantastisch om een hele winter in een skigebied te wonen. Kerstmis en Nieuwjaar in de Alpen vieren is toch een unieke belevenis. En het beste is: als je zo lang in een skigebied verblijft, dan maak je gegarandeerd enkele dagen mee waarbij de ski-omstandigheden ideaal zijn. Ik durf bijna te zeggen dat ik er de beste dagen van mijn leven meemaakte. Na anderhalve week sneeuwstorm kunnen snowboarden door de beste poedersneeuw ooit, onder een stralend blauwe hemel. Het was als een groot wit kussen, in 1 woord: fantastisch!

Wil jij net als Toon in het buitenland aan de slag? Lees er alles over bij het thema Werken en vakantiejob.