Getuigenissen

Anton van GROEF, de jeugdwerkers van Graffiti vzw en Marte van Ter Boenk (25)
Lokale impact door een solidariteitsproject via het European Solidarity Corps
Anton van GROEF, de jeugdwerkers van Graffiti vzw en Marte van Ter Boenk (25)

Anton van GROEF, de jeugdwerkers van Graffiti vzw en Marte van Ter Boenk (25)

België

Solidariteitsprojecten via het European Solidarity Corps

Samen met 4 vrienden een project op poten zetten dat de buurt beter maakt en daar ondersteuning en subsidies voor krijgen, klinkt geweldig toch? Anton van GROEF, de jeugdwerkers van Graffiti vzw en Marte van Terboenk deden het! Muziek, cultuur, evenementen ... alles met een lokale impact is mogelijk bij een solidariteitsproject via het European Solidarity Corps. En wist je dat dat de ideale opstap is naar een internationaal project? 

Anton van GROEF

Anton (21) is student en bezieler van GROEF, een Leuvens collectief dat evenementen opzet rond kunst en cultuur. GROEF kreeg in 2020 subsidies voor een solidariteitsproject via het European Solidarity Corps. En in 2022 staat een participatieproject via Erasmus+ Jeugd op de agenda.

“Het begon met feestjes in leegstaande gebouwen. Daar gaven we de kans aan jonge kunstenaars om samen tentoon te stellen. De combinatie van kunst en muziek vinden wij ideaal. De kern van GROEF is om evenementen op een artistieke manier aan te pakken.

Mensen in vergaderzaal

Tijdens corona zetten we een aantal nieuwe evenementenreeksen op poten. Zoals Nomadic Exhibition, waar we een kunstenaarsroute verbonden met Leuvense handelaars. Een tweede project was een reeks livestreams waar we carte blanche gaven aan jonge kunstenaars, collectieven, muzikanten en organisatoren. Het concept lag al voor corona vast en de eerste livestream viel er middenin. We streamden een jonge kunstenaar die een choreografie had uitgewerkt, in combinatie met live muziek en een DJ. Nadien deden we om de drie maanden een livestream. Na vijf edities merkten we wel dat het moeilijker werd om publiek te bereiken.

We hebben er veel uit geleerd. Op termijn zien we de livestreams als een middel om samen met andere organisaties in andere landen iets te doen. Het biedt veel kansen om over de grenzen heen te werken. Als organisatie gebruiken we zelf veel digitale communicatiekanalen. Soms kan een project ook online starten. Het potentieel is er zeker, maar op dit moment zien we vooral veel online moeheid.”

Dit verhaal is oorspronkelijk in SCOOP #06 van JINT vzw gepubliceerd, als onderdeel van het artikel Jong & digitaal: van koffieklets op Discord tot kunst via livestream.

De Zwerfkeet door Graffiti vzw

Deze video werd oorspronkelijk gemaakt door CHASE.

We gaan ook even terug naar 2019. Toen trok de Zwerfkeet door Vlaanderen, een mobiele opnamestudio, powered by Graffiti vzw. De Zwerfkeet stopte bij jongerenhotspots in elke buurt en nam liedjes op met jongeren. "We hebben een rap gemaakt over hoe iedereen samen hoort."

Marte van Ter Boenk

Deze video werd opgenomen tijdens de European Youth Week in mei 2021 op de instagram van go_strange.

Marte (25 jaar), woont in Leuven en werkt in de cultuursector. In haar vrije tijd is ze ook met cultuur bezig, vooral met toneel en improvisatietheater en zo groeide de aanvraag voor hun solidariteitsproject met haar eigen organisatie Terboenk!. "Het zijn echt cadeautjes dat je krijgt van Europa."

Zelf een solidariteitsproject opzetten?

Bekijk hoe het in z'n werk gaat:

Rep je snel naar de website van het European Solidarity Corps voor meer informatie en chat met Sam van de solidariteitsprojecten.

Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!