Getuigenissen

Jeroen (28)
Leven van dag tot dag
Jeroen (28)

Jeroen (28)

Australië

6,5 maanden

"Mocht ik single geweest zijn, had ik het misschien nooit gedaan", vertelt Jeroen (28). "Het was vooral de droom van mijn vriendin om voor een langere tijd naar het buitenland te gaan. Maar ik ben zeer blij dat we voor 6 maanden naar Australië en Nieuw-Zeeland trokken voor een working holiday, want het was een fantastische tijd!"


Voor 6 maanden naar de andere kant van de wereld gaan, was geen beslissing die we snel namen. Je bekijkt wat er mogelijk is op het werk (ik heb een vaste job die ik niet zomaar wou opgeven), je bekijkt het financiële aspect en je hebt natuurlijk enkele voorkeursbestemmingen. Uiteindelijk kozen we ervoor om met een working holidayvisum naar Australië te gaan. Doordat je op die manier kan werken en geld verdienen, is het financieel interessant en jaag je je er spaargeld niet in enkele maanden doorheen. En als je dan toch voor zo'n periode weg gaat, kan je het maar beter goed doen, dus gingen we zo ver mogelijk, helemaal naar de andere kant van de wereld, naar het land ‘Down Under’.

Jeroen voor uitzicht

Aftellen

Als je de bestemming gekozen hebt, begint het praktisch geregel. Ik vroeg tijdskrediet aan op mijn werk, je regelt je internationaal paspoort, je volgt de prijzen van de vliegtuigtickets zodat je zo goedkoop mogelijk kan boeken en uiteindelijk vraag je het working holidayvisum aan.

Dat visum aanvragen is eigenlijk best eenvoudig: je kan het online aanvragen op de website van de Australische overheid en na het betalen van de fee, kregen wij bijna onmiddellijk ons visum.
En dan start het aftellen naar de vertrekdatum.

Vooraf hadden we de overweging gemaakt om beroep te doen op een organisatie die je ondersteunt bij een working holiday. Zij regelen dan een eerste verblijfplaats, een simkaart voor je telefoon, helpen je bij je zoektocht naar een job. Het biedt enige vorm van zekerheid bij die sprong in het duister. Uiteindelijk kozen we ervoor om die sprong op onszelf te wagen en dat hebben we ons niet beklaagd.

Jongeren met een working holidayvisum vormen een essentieel onderdeel van de Australische economie en het land is er echt op voorzien. In de land- en tuinbouw, de horeca en de toeristische sector maken ze erg dankbaar gebruik van de 'werktoeristen'.

Orka

De vind-een-job-succesformule

Je bepaalt zelf de balans tussen werken en reizen. Wij kozen er voor om 3 maanden door Australië te trekken, 1 maand Nieuw-Zeeland te bezoeken en 2 maanden in Darwin, in het noorden van Australië te werken. Eigenlijk vonden we vrij snel werk. Andere toeristen vertelden ons dat er weinig werk was in de stad, maar na 3 dagen konden we aan de slag bij een camperverhuurbedrijf. Onze succesformule was de typische hotspots vermijden en met ons cv gaan leuren bij bedrijven in buitenwijken of in de buurt van de luchthaven.

Hoe snel je een job vindt hangt echt af van de manier waarop je zoekt. Je kan inderdaad op de ad valvas in een hostel kijken en 50 keer per dag naar Gumtree surfen (populaire website met vacatures). Maar iedere backpacker doet dat. Je kan dus beter actief rondgaan met je cv en niet te selectief zijn.

Wij hadden wel het voordeel dat we op onze geliefde 'Bubba' konden rekenen, de auto die we daar kochten en die ons overal heen bracht. Op die manier konden we ook solliciteren op minder voor de hand liggende plekken, die moeilijker bereikbaar waren met het openbaar vervoer.

We <3 Bubba

Bubba was echt een topaankoop. Hij bracht ons naar plaatsen waar we anders nooit zouden zijn geraakt, hij bracht ons naar de ‘middle of nowhere’ en gaf ons een ongelofelijke vrijheid.

Het liet ons ook toe om onze plannen last minute te wijzigen. Want je kan wel wat dingen voorbereiden maar ik vond het super om van dag tot dag te kunnen leven, waarbij alles mag maar niets moet.

Natuur

Dat is eigenlijk de algemene houding van Australiërs: 'No worries, mate'. De sfeer is er veel relaxter dan in België. Misschien is het door het mooie weer, waardoor ze ook veel meer buiten leven dan wij. In alle parken zijn er gratis te gebruiken barbecues waar de mensen verzamelen en samenkomen.

Want hoewel het een Westers land is, merk je toch wel wat cultuurverschillen en soms zelfs wat tegenstrijdigheden. Langs de ene kant zijn ze erg ontspannen maar langs de andere kant zijn ze ook conservatiever. Australiërs gaan prat op hun vrijheid en liberalisme maar toch is het leven er veel gecontroleerder en zijn er heel wat regeltjes. Zo wilden we aan het begin van onze reis eens een pint kopen in een tankstation, iets wat in België heel gemakkelijk kan. Maar dat kan dus niet, alcohol wordt er enkel in 'liquor stores' verkocht.

Wat me nog het meest opviel was dat de meeste Australiërs helemaal geen ecologisch bewustzijn hebben. Ze hebben de meest fantastische natuur, vol met exotische wilde dieren en toch kan heel dat ecologisch verhaal hen niets schelen, wordt afval niet gesorteerd en is de auto koning.

'Den buiten'

Van de natuur heb ik ongelofelijk genoten. In België spreken we over 'den buiten' en bedoelen we 5 bomen en enkele koeien in de wei. Daar spreken ze over 'the outback' en bedoelen ze een fantastische weidsheid en overweldigende landschappen en natuur vol wildlife, van kangoeroes tot emoes, van krokodillen tot koala's, van slangen tot de meest kleurrijke vogels.

Landschap

Een working holidayvisum is standaard voor een jaar geldig en sommige mensen zeggen dat je ook voor een jaar moet gaan, dat je er anders spijt van zou hebben. Maar wij kozen bewust voor 6 maanden en dat was eigenlijk goed zo. Je kan in je hele loopbaan maar 1 jaar tijdskrediet nemen in totaal  en ik wou niet alles in een keer opsouperen. Dat die einddatum vastlag maakte ons ervan bewust dat er nog een leven was nadien. En we dus ten volle moesten genieten van onze reis, wat we dan ook met volle teugen hebben gedaan.

Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!