CV

In principe kan je zo goed als alle artikels in onze What’s in it for me?-rubriek ook op je cv toepassen.

Een cv met een mooie talenkennis maakt indruk op de arbeidsmarkt. Of je nu heel veel talen een beetje kan spreken of een paar talen heel goed, je hebt er sowieso een streepje mee voor. Met een of meerdere wereldtalen op je palmares gaat er ook voor je werkgever een hele wereld open. Goed talen kunnen spreken toont ook aan dat je geïnteresseerd bent in de wereld en dat je goed en graag nieuwe dingen leert. Dat zijn eigenschappen waar veel werkgevers belang aan hechten.

Een ervaring in het buitenland toont dat je het lef hebt om uit je comfortzone te stappen en initiatief te nemen. Je geeft er ook mee aan dat je flexibel bent en oplossingsgericht kan nadenken. Tijdens zo’n ervaring in het buitenland moet je soms immers je plannen van de ene dag op de andere omgooien.

Als je een langere periode in het buitenland doorbrengt, moet je zelf het heft in handen nemen. Van heel dagelijkse dingen zoals eten maken, wassen en inkopen doen tot grotere taken zoals een verblijfplaats zoeken of papierwerk in orde brengen, je zorgt er allemaal zelf voor. Zelfstandig zijn is een belangrijke vaardigheid voor een werkgever. Wie een internationale ervaring tot een goed einde brengt, kan zeker ook zelfstandig een opdracht uitvoeren.

Wie gewend is om zich in een andere cultuur te begeven, heeft leren omgaan met verschillende mensen en verschillende manieren van communiceren. Je kan je makkelijker aanpassen aan een andere cultuur, niet alleen in een ander land, maar bijvoorbeeld ook in een ander bedrijf of zelfs in een andere afdeling van hetzelfde bedrijf.

Er is natuurlijk wel een verschil tussen 1 week op taalcursus gaan of 6 maanden vrijwilligerswerk gaan doen. Hoe langer je in het buitenland verblijft, hoe meer je de vaardigheden aanscherpt die je cv interessanter maken voor werkgevers.