Getuigenissen

Martin (22)
Martin (22) deed vrijwilligerswerk aan de andere kant van het land met Bel'J
Martin (22)

Martin (22)

Brugge
België

Drie maanden

VAN NAMEN NAAR BRUGGE

Op internet zoeken wat je kan doen met je leven

Herken je het? Je bent jong en je weet even niet wat je moet gaan doen met je leven? Het overkwam de 22-jarige Waalse Martin ook.

“Ik heb in Namen een bachelor in politieke wetenschappen behaald en daarna ging ik verder studeren in Brussel. Maar dat ging niet, ik ben gestopt. De lessen waren wel oké, maar ik wou me nuttig voelen in de maatschappij. Ik wou iets anders gaan doen.”

En wat doet een jongere als hij iets anders wil gaan doen?

“Ik ben op het internet gaan kijken. Googelen. Ik kwam eerst op een taalstage in het buitenland, maar dat is zo vreselijk duur. En daarna heb ik Bel’J gevonden, vrijwilligerswerk over de taalgrens heen en totaal gratis. Het was nu of nooit om Vlaams te leren en ik had veel tijd. Ik heb een paar mails gestuurd naar Vlaamse organisaties en De Ark in Brugge antwoordde meteen. Brugge is een prachtige stad. En één week later was ik daar, vrijwilligerswerk aan het doen.”

De Ark in Brugge is een leefgemeenschap waar mensen met en zonder mentale handicap samen leven, wonen, werken, eten, bidden, de afwas doen, koken, poetsen, ruzie maken en het weer goed maken. Martin zijn achtergrond in politieke wetenschap heeft nochtans niets te maken met mensen met een beperking, maar toch wou hij iets concreet doen en zo stapte hij op de trein richting Brugge. 

Vrijwilligerswerk aan de andere kant van het land 

“De eerste dag was een beetje raar omdat alles in het Nederlands was. Bovendien spraken de bewoners van de Ark een mix van dialecten. Het was moeilijk, maar na een week of twee voelde ik me wel comfortabel. De assistenten die er werkten, waren heel lief en de bewoners ook. De aanpassing ging vrij gemakkelijk.”

“Ik sliep op de Ark zelf. Meestal was ik overdag vrij tussen 10 en 17 uur. Mijn taken tijdens mijn vrijwilligerswerk waren heel divers. Ik at elke maaltijd samen met de bewoners. Daarbuiten waren er verschillende vergaderingen en heel wat activiteiten. In het weekend werd er af en toe een wandeling gedaan, ik keek TV met de bewoners, of we gingen op café. Ik moest heel wat begeleiden en meestal sociaal zijn. Soms was het iets te veel, maar ik heb wel veel geleerd. Overdag was ik dus vrij, maar soms moest ik wel poetsen of boodschappen doen. Ik had één vrije dag in de week en in totaal moest ik 30 uur per week werken. Zo gaat het Nederlands leren wel heel snel.”

“Ik kende eerst niemand buiten de Ark, maar door het jeugdhuis in Brugge maakte ik heel wat vrienden van mijn leeftijd om mee op stap te gaan tussen het vrijwilligerswerk door. Één weekend per maand ging ik terug naar huis. Als ik daarna terug in De Ark kwam, zeiden de bewoners altijd: ‘We hebben  je gemist!’. Het vrijwilligerswerk voelde niet als werk. Ik heb echt een band opgebouwd met de mensen. Door deze ervaring heb ik een andere visie op het leven.”

Martin in groep mensen

Samenbrengen

“Het leukste moment van heel mijn periode als vrijwilliger was toen we naar Kortrijk zijn geweest.  Er was een liefdadigheidsfeest waar mensen met en zonder beperking uitgenodigd waren. Er was een springkasteel, eten en je kon ook met Go Carts rijden. Toen besefte ik dat er zoveel mensen met een beperking zijn. Er waren op dat evenement wel 1000 mensen aanwezig, zoveel mensen die daar werden samengebracht. Echt iedereen had fun, met of zonder beperking.”

Als er je triest bent, voelden zij met je mee. Ze knuffelen. Ze leven zonder filter. Ze zeggen waar het op staat. Ze zijn een mooi voorbeeld.
Martin

Het vervolg

“De Bel’J beurs is voor maximum drie maanden, maar je mag natuurlijk langer vrijwilligerswerk blijven doen als je wilt. Ik zou het echt iedereen aanraden. Heel veel mensen zijn niet zeker over hun studies. Als je iets nuttig wil doen, een taal wil leren en je even verloren voelt, doe vrijwilligerswerk. In België zelf kan het via Bel’J, maar nu weet ik ook dat het in Europa kan via het European Solidarity Corps. En je krijgt geld: je eten, reiskosten en zakgeld per dag.”

“Door het vrijwilligerswerk ging ik ook nadenken over wat ik met mijn toekomst ging doen. Want ik was gestopt met mijn master in Brussel. Ik heb daar beslist dat ik in Gent een master bedrijfsbeheer van 1,5 jaar wil gaan doen. Ik ga ook op kot in Gent, en ik ga dan zeker één keer per maand op bezoek in De Ark. Dus het is een beetje hetzelfde. Alleen ga ik nu wel elk weekend naar huis."

Ben jij ook geïnteresseerd in gratis vrijwilligerswerk? 

Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!