Help

Hier vind je veelgestelde vragen en antwoorden over naar het buitenland gaan. De vragen zijn per thema geclusterd:

Vond je nog geen antwoord op jouw vraag? Stel ons je vraag via onze helpdesk

BREXIT

Vanaf 1 oktober 2021 volstaat een identiteitskaart niet meer om naar het Verenigd Koninkrijk (VK) te reizen en is een internationaal paspoort is nodig. Als je op dat ogenblik al in het VK bent of erheen wil vertrekken, moet je dus in het bezit zijn van een geldig internationaal paspoort. Dat ziet eruit als een bordeaux boekje en kan je aanvragen bij de gemeente of stad waar je woont.  

Wil je vrijwilligerswerk doen/stage lopen/studeren … in het Verenigd Koninkrijk? Vanaf 1 januari 2021 heb je een visum nodig. Ook bepaalde inentingen en een gezondheidscheck zullen waarschijnlijk nodig zijn.

Bekijk voor je vertrekt alle informatie op de website van Buitenlandse Zaken en op de overheidswebsite van het VK.

Er is geen deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de programma’s Erasmus+ en European Solidarity Corps vanaf 2021.

Was jouw groepsuitwisseling, mobiliteit van jeugdwerkers of vrijwilligerswerk al geregeld tussen 2018 en 2020 maar is deze nog niet doorgegaan? Deze projecten lopen door. Check zeker met je (zend)organisatie. Nieuwe projecten kunnen niet meer ingediend worden.

De Britse overheid heeft het Turing-programma aangekondigd, een nieuw programma voor internationale studentenmobiliteit ter vervanging van de deelname van het VK aan Erasmus+. Hiermee wordt vanaf september 2021 financiële ondersteuning gegeven voor uitgaande stages in het hoger onderwijs, beroepsonderwijs en studie-uitwisselingen. Het jeugdluik en vrijwilligerswerk worden er niet in vernoemd. Deze nieuwe regeling zou ook rekening moeten houden met inkomende studenten (dus als jij als Vlaamse student wil studeren of stage lopen in het Verenigd Koninkrijk), maar op dit moment is het nog niet duidelijk hoe dat zal verlopen.

CORONA

Door het coronavirus worden er regelmatig dingen gewijzigd en mag je je niet overal zomaar naar ergens verplaatsen. Je leest de laatste updates in ons artikel 'Wat nu met mijn buitenlandplannen?'. 

OVER GO STRANGE

Go Strange maakt je gratis en voor niks wegwijs in de waaier aan mogelijkheden voor jongeren uit Vlaanderen en Brussel om een interculturele ervaring te beleven in het buitenland. Wij organiseren zelf geen buitenlandse activiteiten, maar bieden een overzicht van het ruime aanbod van andere organisaties en programma’s. Lees meer over wie wij zijn.

De Go Strange-website heeft een WAT WAT label. Dat betekent dat Go Strange betrouwbare info biedt aan jongeren, die hen helpt om zelf keuzes te maken.

Go Strange organiseert ook geregeld evenementen waar we heel wat informatie aanbieden en waar jij terechtkan met al je vragen! Check zeker een onze kalender en kom af naar het Go Strange Evenement op 29 oktober 2022 in Mechelen!

De GoStrange-site bevat een schat aan informatie over kansen voor jongeren om naar het buitenland te gaan. Maar hoe vind je de weg daarin? Kies het level dat het best bij jou past en ... start!

1. “Is naar het buitenland gaan eigenlijk wel iets voor mij?”

Twijfel je of een tijdje in het buitenland verblijven iets voor jou is? Grasduin dan eens door de getuigenissen. Hoor uit de mond van leeftijdsgenoten hoe hun buitenlandse avonturen hun levens veranderden. Wedden dat je nadien meteen naar de next level wil?

2. “Naar het buitenland gaan, dat zie ik wel zitten. Maar wat kan ik daar dan doen?”

Staat voor jou “het buitenland” gelijk aan “vakantie”? Is het voor jou onduidelijk welke “niet-toeristische” opties er eigenlijk zijn om als jongere naar het buitenland te gaan? Check dan zeker de thema’s, waar in een notendop zeven verschillende opties worden uitgelegd: groepsuitwisseling, inleefreis, stage, studeren, een taal leren, vrijwilligerswerk en werken/vakantiejob. Ook als je wil weten waar je centen kan vinden om naar het buitenland te gaan: daar vind je alle basisinformatie.

3. “Ik wil naar het buitenland en weet wat ik daar wil doen. Met welk programma of organisatie kan ik vertrekken?”

Voor wie in actie wil schieten: de “IK ZOEK” functie is jouw nieuwe vriend! Via deze weg krijg je een overzicht van het bestaande aanbod van organisaties in Vlaanderen om naar het buitenland te gaan. Vul een thema in, vink jouw droombestemmingen aan, hoe lang je wil gaan en je leeftijd. Je kan ook aanduiden of je er alleen op uit wil trekken of eerder een groepservaring zoekt. Je hoeft niet alle vakjes in te vullen, maar hoe meer je er invult, hoe gerichter de uitkomt van je zoekopdracht. Dus ... press the button!

4. “Ik heb via de IK ZOEK-functie op GoStrange.be een heleboel buitenlandopties gevonden, wat nu?”

Spoiler alert: het is niet raar dat je na je zoekopdracht veel "fiches" met buitenlandopties vind, want er is gewoon een groot aanbod. Belangrijk om te weten is dat er drie soorten fiches zijn:

  • De blauwe tonen een aanbod van organisaties, die dus een buitenlands “programma” hebben waarop jij kan intekenen. Klik op de fiche om meer te weten te komen over dat programma. Doorgaans is het aanbod van organisaties betalend, al lopen de kosten wel erg uiteen. In elke fiche vind je ook een link naar de website van de organisatie contactinfo.
  • De rode fiches tonen je beurzen en subsidies die beschikbaar zijn om te doen wat jij wil doen. Belangrijk hierbij is dat je steeds goed nagaat of je in aanmerking komt (= de voorwaarden) en welke kosten er wel of niet mee gedekt worden met de beurs.
  • De groene “op eigen houtje”-fiches geven je nog wat extra ideeën of tips om naar het buitenland te gaan.

Onze boodschap is: neem rustig de tijd om dit aanbod te bekijken. Praat erover met je ouders en vrienden, zij kennen jou het best en kunnen helpen om te bepalen welke optie voor jou het beste is. Informeer je over de programma’s en organisaties die je interesseren, en neem contact op met de verantwoordelijken daar. Heb je een bepaalde organisatie in gedachten? Check dan zeker de kalender want misschien wordt wel een infomoment georganiseerd.

5. “Yes! Mijn buitenlandse plannen liggen vast. Maar aan welke praktische dingen moet ik nog allemaal denken voor ik vertrek?”

Geen paniek, ook hier komt GoStrange to the rescue. Op de pagina praktische tips vind je alles wat je moet weten om je goed voor te bereiden. Om je wegwijs te maken heeft GoStrange ook een zustersite Kamiel over paperassen voor jongeren met buitenlandplannen. Kamiel vertelt je alles over hoe een buitenlands avontuur een invloed heeft op je sociale rechten, en welke papieren je op voorhand in orde moet brengen om deze te behouden.

Go Strange is er voor jongeren die tijdelijk naar het buitenland willen. De informatie op deze website is daarom vooral gericht op kort verblijf van een week tot maximum een jaar in het buitenland.

Een tijdelijk verblijf kan natuurlijk een opstapje zijn om te verkennen waar je wil gaan wonen, en of leven in het buitenland wel echt iets voor jou is. Dus misschien toch eerst een paar maanden stage doen, een half jaartje studeren, een jaar vrijwilligerswerk of een taalcursus ter plekke volgen? Als je een land in gedachten hebt, kan je via IK ZOEK voor jouw droombestemming de mogelijkheden zoeken per land.

Heb je concrete plannen om permanent of voor langere periode (pakweg meer dan een jaar) naar het buitenland te gaan? Dan verwijzen we je graag door naar Vlamingen in de Wereld, belangenorganisatie voor Vlamingen die wonen, werken en studeren in het buitenland. Zij kunnen je alles vertellen over de stappen die je moet zetten om te emigreren. Ook de federale overheid heeft een informatieve website over verhuizen naar het buitenland.

Nee, dat kan niet. Go Strange is een informatieplatform, dat betekent dat we zelf geen aanbod hebben voor buitenlandervaringen, maar het aanbod van andere organisaties bundelen op onze website. Dat geldt ook voor beurzen en subsidies. Ben je op zoek naar een beurs, subsidie of goedkopere manier om naar het buitenland te gaan? Kijk dan eens op deze pagina.

Go Strange wijst jongeren de weg naar het buitenland. Het gros van alle info op deze website gaat dus over internationale mogelijkheden.

Daarnaast promoot Go Strange wel een beperkt aantal programma’s in België:

Het Bel'J-programma ondersteunt vrijwilligerswerk in de Duitstalige en Franse Gemeenschappen in België voor jongeren tussen 16 en 30. Bel'J maakt ook groepsuitwisselingen met jongeren uit deze Gemeenschappen mogelijk voor iedereen tussen 12 en 25.

Ook als je in Vlaanderen iets wil doen, zijn er opties. Heb je zelf een idee om jouw buurt, stad, provincie beter te maken? Wil je bijvoorbeeld een evenement organiseren om de jongeren in jouw regio bij elkaar te brengen? Zet met een groep van minstens 5 jongeren zelf een Solidariteitsproject op poten: een vernieuwend vrijwilligersproject met een sterke lokale impact. Dit is een van de acties die ondersteund worden door het European Solidarity Corps.

Neen, want de Go Strange-website is gericht op individuele jongeren die naar het buitenland willen, alleen of in groepsverband.

Informatie over uitwisselingsprogramma’s en subsidiemogelijkheden voor organisaties die met jongeren werken in hun vrije tijd (zoals jeugdverenigingen) vind je bij JINT vzw, JINT vzw is het Nationaal Agentschap voor Erasmus+: Youth in Action en het European Solidarity Corps en coördinator van het Bel’J-programma in Vlaanderen.

Tip: check zeker de JINT-kalender waar regelmatig info- en vormingsmomenten aangeboden worden voor organisaties, en meld je aan voor de JINT-nieuwsbrief.

Nice that you found us and amazing that you want to come to Belgium. Go Strange only offers information to Belgian young people who speak Dutch and live in the Flemish part of the country. There are different options for you, however, to come to Belgium:

VRIJWILLIGERSWERK

Ons advies is simpel: ga voor het European Solidarity Corps!  De mogelijkheden van dit programma zijn eindeloos, en zowat al je reis- en verblijfskosten worden vergoed.

Rep je naar de kalender want er staan regelmatig infosessies gepland. Of check het webinar over het European Solidarity Corps van Go Strange-collega Thomas:

Check ook zeker onze algemene pagina over vrijwilligerswerk in het buitenland.

Als je in je eigen buurt of stad vrijwilligerswerk doet, is dat meestal deeltijds en kost het je ook meestal niets. In het buitenland is dat anders: vaak moet je je verblijfs-, reis- en andere kosten zelf betalen én wordt soms ook verwacht dat je een bijdrage doet aan het project waarin je vrijwilligerswerk doet.

Voor wie 18+ is hebben we goed nieuws: er zijn inderdaad heel wat mogelijkheden om zo goed als gratis vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland! Met het European Solidarity Corps kan je voor een periode van 2 maanden tot 1 jaar zo goed als gratis vrijwilligerswerk doen in Europa en een aantal buurlanden. Dat betekent dat de meeste van je reis- en verblijfskosten gedekt worden. Op zoek naar een vrijwilligerservaring buiten Europa? Ook dan zijn er opties, zoals het EU Aid Volunteers of United Nations Volunteers programma. 

Ben je jonger dan 18, dan zijn de opties voor vrijwilligerswerk in het buitenland wel zo goed als altijd betalend (omdat meer begeleiding nodig is) en ook korter (omdat je nog schoolplichtig bent).

Via IK ZOEK vind je concrete mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen wereldwijd. De rode fiches tonen je de daar de weg naar de nodige centen hiervoor. 

Check ook zeker onze algemene pagina over vrijwilligerswerk in het buitenland.

European Voluntary Service (EVS) is gewoon de oude naam van het European Solidarity Corps. Die nieuwe term wordt sinds 2018 gebruikt, en de naam “EVS” is uitdovend.

Onder het European Solidarity Corps zijn er ook nieuwe mogelijkheden naast individueel vrijwilligerwerk, ontdek ze op de website van het European Solidarity Corps.

Als je naar in het buitenland gaat vrijwilligen met het European Solidarity Corps, heb je inderdaad niet alleen een “ontvangende” organisatie nodig in je land van bestemming, maar ook een “zendende” organisatie in België.

JINT vzw kan echter geen zendende organisatie zijn. Zoek nog je een zendende organisatie? De website van het European Solidarity Corps maakt je wegwijs doorheen de stappen die je moet zetten daarvoor.

Als je in je eigen buurt vrijwilligerswerk doet, kan je je vaak van de ene op de andere dag beslissen om een handje te helpen in een lokale vrijwilligersvereniging. Voor buitenlands vrijwilligerswerk is dat zelden het geval. Last-minute naar het buitenland trekken om er vrijwilligerswerk te gaan doen is meestal niet mogelijk, en ook geen goed idee.

Wij raden aan om (minstens) een aantal maanden van te voren te starten met voorbereidingen. Je moet immers heel wat zaken uitpluizen en beslissen voor je vertrekt: Welke vrijwilligersopties zijn er? Bij welk type organisatie wil ik terecht komen? Hoeveel budget heb ik (nodig)? Kan ik ergens extra middelen aanvragen? Moet ik me laten vaccineren? Heb ik een reisvisum nodig? Waar ga ik verblijven? Moet ik mijn talenkennis vooraf nog verbeteren, of kan dat ter plekke? Enzovoort.

Zeker als je voor langere tijd vertrekt, moet je erop rekenen dat je heel wat papierwerk in orde moet brengen voor je naar het buitenland vertrekt. Je mag er zeker van zijn dat de kwaliteit van je buitenlandse ervaring hoger ligt als je goed voorbereid bent.

Ook bij het European Solidarity Corps, hét programma voor vrijwilligerswerk in Europa, kan je niet van dag op dag vertrekken. Ook daar reken je best op een paar maanden om alle stappen te doorlopen, zoals het vinden van een zend- en ontvangende organisatie. Voor meer info, check het webinar over het European Solidarity Corps van Go Strange-collega Thomas.

Als je toch op korte termijn wil vertrekken, zijn er soms wel opties te vinden – misschien is er ergens wel last-minute een plaatsje beschikbaar in een organisatie –  maar dat is zeker niet de regel. Reken er bovendien op dat last-minute of “kant-en-klaar” aanbod vaak een stuk duurder zal uitvallen.

Check ook onze algemene infopagina over vrijwilligerswerk.

Tof dat je wil vrijwilligen! De doelgroep van Go Strange zijn jongeren tussen 12 en 30 jaar oud, maar natuurlijk kan je nadien ook internationaal vrijwilligerswerk gaan doen.

Anders dan bij jongeren, zullen er minder mogelijkheden zijn om financiële steun te vinden voor jouw vrijwilligerswerk: zo staan de European Solidarity Corps-opties enkel open voor jongeren tussen 18 en 30. Daarentegen is er bij de EU Aid Volunteers of United Nations Volunteers geen bovengrens qua leeftijd.

Ook bij 4depijler-organisaties (organisaties in ontwikkelingssamenwerking) die vrijwilligerswerk in het Zuiden aanbieden speelt leeftijd meestal minder een rol, dus aarzel niet om dit soort organisaties te contacteren die je via IK ZOEK vind.

En misschien hoef je als 30+er ook niet per se met een organisatie te reizen? In de groene fiches vind je een hele resem tips om op eigen houtje een vrijwilligersproject in het buitenland te vinden. Ook worden er interessante opties belicht waar je misschien nog niet aan dacht, zoals zelf reisbegeleider worden. Of baseer je op deze tips van ervaren buitenland-vrijwilligers en stippel nadien zelf je reis uit.

Check ook onze algemene infopagina over vrijwilligerswerk.

Als uitsmijter nog een waaier aan websites die de weg wijzen naar vrijwilligerswerk wereldwijd: 

  • https://www.goabroad.com/volunteer-abroad leidt je naar één van de grootste internationale vrijwilligersnetwerken. Je vindt er tips, praktische informatie en bakken inspiratie.
  • Op www.volunteerinternational.org kan je per land, per thema en per termijn op zoek gaan naar vrijwilligersmogelijkheden overal ter wereld.
  • www.idealist.org biedt meer dan 10.000 vrijwilligersmogelijkheden over heel de wereld.
  • http://www.languagesabroad.co.uk/volunteer_work.html biedt een groot aanbod met combinaties taalcursussen en vrijwilligerswerk.
  • www.worldteach.org is the place to be voor wie lesgeven een passie is.
  • www.wwoof.org  staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Via deze organisatie kan je biologische boerderijen in verschillende landen vinden waar je vrijwilligerswerk kan doen.
  • www.workaway.info biedt interculturele uitwisseling, working holidays en vrijwilligerswerk aan over de hele wereld.
  • VIA vzw heeft naast een jongerenaanbod ook vrijwilligerswerk voor 30+ in de aanbieding: VIA VZW 30+

LEREN & STUDEREN

Grasduin eens in onze algemene infopagina rond studeren in het buitenland. Je vind er een schat aan informatie over de verschillende pistes die je kan kiezen, gaande van een korte zomerschool tot je volledige hogere studies in het buitenland. Ook stoot je er op wat zaken waar je misschien nog niet aan gedacht had, zoals een aanvraag van de gelijkwaardigheid van je Belgische of buitenlandse diploma.

Check ook zeker onze praktische tips over reizen naar/ verblijven in het buitenland. 

Zeker! De bekendste optie is natuurlijk “op Erasmus gaan” tijdens je hogere studies: een tijdje aan een hogeschool of universiteit studeren in een ander Europees land of een van de partnerlanden (Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM)). Maar liefst 3 miljoen Europese studenten zijn jou al voorgegaan! Voor informatie hierover kan je terecht bij je eigen universiteit of hogeschool. Ook de aanvraag voor deze Erasmus+ beurs gebeurt via je eigen universiteit of hogeschool in Vlaanderen.

Maar er zijn nog andere opties, afhankelijk van het land waar je heengaat. Via IK ZOEK vind je deze: zie de rode fiches over "centen". Of er beurzen zijn, hangt echter heel erg af van je bestemmingsland, dus vink zeker het land of de regio waar je heen wilt ook aan in de zoekfunctie. Ook buiten Europa zijn er een aantal mogelijkheden om geld te krijgen, al zijn die beperkter dan binnen Europa.

Check zeker ook onze algemene infopagina over studeren in het buitenland.

Zeker en vast! 

Op Go Strange vind je het aanbod aan taalcursussen die door Vlaamse organisaties ingericht worden in het buitenland. Je leert daar de taal van het land waarin je verblijft, alleen of samen met andere buitenlandse jongeren. En intussen pik je iets mee van de lokale cultuur en leer je nieuwe mensen kennen.

Twee weken Engels in de UK, een maandje Spaans in Madrid of een taalbad in een Russisch gastgezin – met een klik op de “IK ZOEK” -knop komt een waaier aan buitenlandse mogelijkheden om je talenkennis bij te schaven tevoorschijn! Vul zeker je leeftijd en droombestemming(en) in om de zoekopdracht te verfijnen.

Maar daar houden de mogelijkheden niet bij op. Een vreemde taal onder de knie krijgen kan ook rechtstreeks bij een organisatie in het buitenland. Of heb je al een basiskenis van een vreemde taal, en wil je vooral je mondelinge vaardigheid verbeteren? Overweeg dan om buitenlands vrijwilligerswerk te doen, al dan niet met verblijf in een gastgezin. Door tussen de locals te leven, leer je de taal spreken als geen ander. Bij sommige organisaties kan je vrijwilligerswerk combineren met een aantal uren taalcursus per week – een dubbele win dus!

Check zeker onze algemene infopagina over een taal leren in het buitenland.

Go Strange afficheert geen taalcursussen of taalbaden in België. Op deze website vind je enkel het aanbod aan taalcursussen die door Vlaamse organisaties ingericht worden in het buitenland, aangevuld met tips om op eigen houtje in het buitenland een taal te gaan leren. 

Check onze algemene infopagina over een taal leren in het buitenland.

Zoek je het toch dichter bij huis? Wil je je Frans of Duits bijschaven in België, en dit liefst niet op de schoolbanken? Twee tips:

  • Sommige van de organisaties die een buitenlandse taal- en uitwisselingsprogramma's aanbieden op Go Strange, bieden gelijkaardige binnenlandse programma’s aan. Zo kan je op uitwisseling in Wallonië (met bijvoorbeeld AFS) en op taalvakanties naar verschillende plaatsen in België (met bijvoorbeeld Roeland).
  • Of gooi het over een andere boeg, en kies voor vrijwilligerswerk met het Bel'J programma in de Duitstalige en Franse Gemeenschappen in België, voor jongeren tussen 16 en 30.

Erasmus+ is de naam van een groot subsidieprogramma van de Europese Unie dat 'leermobiliteit' stimuleert: naar het buitenland trekken om iets bij te leren.

Maar "leren" doe je niet alleen op te schoolbanken. Het antwoord op de vraag "Erasmus+, is dat alleen voor studies in het buitenland" is dus NEE. Hieronder de mogelijkheden op een rijtje: 

Erasmus+ ..... voor je hogere studies

Je kan "op Erasmus gaan" in het kader van je hogere studies: je trekt dan naar het buitenland voor een semester of heel jaar om te studeren en ontvangt een beurs. Ook een buitenlandse stage in het kader van je studies is mogelijk. 

Meer weten daarover? Check dan onze pagina over Erasmus.

Erasmus+ ..... in je vrije tijd

Erasmus+ geeft ook heel wat kansen aan jongeren om mee te doen aan een internationale project in je vrije tijd. Denk maar aan een interculturele groepsuitwisseling, een internationaal kamp met je jeugdbeweging of een jongerenconferentie rond een maatschappelijk thema. Dit luik van het Europese Erasmus-programma heet Erasmus+ Jeugd.

Meer weten? Ontdek hier wat Erasmus+ Jeugd voor jongeren in petto heeft: erasmusplusjeugd.be

STAGE & WERKEN

Wat een top-idee om jouw stage in het buitenland te doen! Zo heb je niet alleen de werkervaring mee, maar ook meteen een interculturele leerervaring. Een serieuze boost voor jouw persoonlijke ontwikkeling én je CV.

Maar .... wat met de kosten? Vaak zijn stages onbezoldigd of krijg je maar een beperkte vergoeding van je werkgever. Zoek je extra financiering? Dan bestaan er mogelijkheden omeen stagebeurs te ontvangen, al zijn zijn de mogelijkheden beperter dan bij studies in het buitenland. Meestal is het ook een vereiste dat deze stage onderdeel is van je hogere onderwijsopleiding, of de stage vlak na je studies volgt. Voor stages los van studies zijn er maar enkele opties.

Via IK ZOEK vind je concrete mogelijkheden om een stage te doen wereldwijd. De rode fiches tonen je de weg naar de nodige centen hiervoor. 

Check ook onze algemene infopagina over stage in het buitenland.

REISINFORMATIE

Goede vraag! Op deze website kan je via de IK ZOEK-functie per land informatie vinden over mogelijkheden die Vlaamse organisaties en Europese programma’s aanbieden aan elders te gaan studeren, vrijwilligerswerk doen, te werken, stage te doen of op inleefreis te gaan. Daarnaast vind je algemene informatie om op eigen houtje naar het buitenland te gaan.

Wij houden zelf echter geen systematische informatie bij over specifieke landen. Dus met volgende dingen kunnen wij jou niet helpen:

  • het uitstippelen van reisroutes van/naar/in een bepaald land
  • tips over bezienswaardigheden per land of in specifieke regio’s
  • informatie over de lokale cultuur en gebruiken
  • een overzicht van het hoger onderwijs-aanbod in een specifiek land
  • de lokale regelgeving daar rond studeren, vrijwilligerswerk, stages, werken, ....

Gelukkig kan je dit soort info wel via allerlei andere kanalen vinden. Op de pagina met landeninfo lijsten we op bij welke instanties, organisaties of netwerken je specifieke informatie kan vinden over het land of de regio waar jij heen wil gaan.

Ga je in het buitenland studeren? Check dan ook eens de study in ... website van jouw bestemmingsland. 

Sommige dingen zijn te mooi om waar te zijn, maar met #DiscoverEU kan je wel degelijk gratis doorheen Europa treinen als 18-jarige!

Momenteel zijn er treintickets uitgereikt aan jongeren die zich in 2021 kandidaat hebben gesteld. De eerste aanmeldingsronde voor 2022 is voorbij, de volgende komt in oktober online.

Als je op zoek bent naar een “toeristische” buitenlandervaring, dan ben je bij GoStrange aan het verkeerde adres. Toerisme is recreatief: je reist (enkel) voor je plezier en ontspanning staan centraal. Contact met de lokale bevolking is ook meestal beperkt.

Maar ... in plaats van een road trip doorheen Italië, kan je misschien de lokale cultuur leren kennen door er een paar maanden vrijwilligerswerk te doen op een lokale boerderij, of een taalcursus ter plaatse volgen? En die lange (dure) trektocht doorheen Australië en Nieuw-Zeeland kan je misschien vervangen door een working holiday, waar je werken en reizen combineert? Ook bieden heel wat organisaties inleefreizen naar verre bestemmingen aan op maat van jongeren, waarbij je diepgaand contact hebt met de plaatselijke bevolking. Tot slot kan je ook als student naar het buitenland trekken, om er te studeren of stage te lopen.

Het verschil met toerisme is dat bij de "niet-toeristische" GoStrange-opties leren en ontmoeting centraal staan. Wedden dat dit soort ervaringen je veel langer zullen bijblijven dan een toeristische reis?

Nog niet overtuigd? Lees dan de getuigenissen van jongeren die de stap al waagden. Wil je een overzicht van wat mogelijk is: op de pagina met thema’s worden in een notendop de 7 soorten niet-toeristische reizen uitgelegd: groepsuitwisseling, inleefreis, stage, studeren, een taal leren, vrijwilligerswerk en werken/vakantiejob.

Tot slot, een voordeel is dat niet-toeristische buitenlandopties soms budgetvriendelijker  zijn, omdat er centen voor kan krijgen. IK ZOEK: centen geeft je een overzicht van subsidies en beurzen voor diverse buitenlandopties.

PAPERASSEN

Een gewaarschuwde jongere is er twee waard, dus sta zeker stil bij de documenten die je in orde moet brengen voor je naar het buitenland vertrekt.

Naar het buitenland gaan kan een invloed hebben op je sociale rechten en plichten hier in België, zoals je recht op kinderbijslag, inschakelings- en werkloosheidsuitkering, beroepsinschakelingstijd en ziekteverzekering.

,

Betekent dat dat je je sociale rechten verliest door naar het buitenland te gaan? Het antwoord is niet eenduidig, omdat het afhangt van een heleboel factoren, zoals:

  • hoe lang je weggaat
  • wat je gaat doen (studeren, vrijwilligerswerk doen, werken, ...)
  • je leeftijd
  • je statuut (student, werkzoekende, ...)
  • of je via een erkend programma (zoals Eramus+) gaat of op eigen houtje
Vliegtuig
,

Om je wegwijs te maken doorheen de regelgeving, heeft Go Strange een zustersite Kamiel.info over paperassen. Kamiel vertelt je alles over hoe een buitenlands avontuur een invloed heeft op je sociale rechten en welke papieren je op voorhand in orde moet brengen om deze te behouden.

Een visum, een paspoort, ...  welke reis- en verblijfsdocumenten heb je nu eigenlijk nodig om naar het buitenland te trekken als jongere? En wat moet je doen om die te krijgen? 

Op www.kamiel.info vind je alle info! Vul daar via het IK ZOEK-venster jouw specifieke situatie in, en ontdek in de resultaten welke reis- en verblijfsdocumenten je nodig hebt voor jouw buitenlandse plannen.

Heb je nog geen concrete buitenlandse plannen? Lees dan hier een algemene uitleg over reis- en verblijfsdocumenten.