Zelfstandigheid

“Mijn mama deed thuis alles voor mij: koken, wassen, strijken … Toen ik terugkwam schrok ze ervan hoe zelfstandig ik geworden was” – Beatriz (19) liep stage in een champagnehuis in Reims, Frankrijk.

Beste ouders, we bedoelen met dit citaat natuurlijk niet dat jouw kind van het buitenland gaat terugkomen als een moderne Assepoester, maar je zal in elk geval hun ‘polleke’ niet meer moeten vasthouden.

Want als je wat langer dan een paar weken naar een ander land trekt om er te studeren, stage te lopen, te werken, vrijwilligerswerk te doen of een taal te leren, ben je voor heel wat dingen zelf verantwoordelijk. Denk maar aan papierwerk dat je ter plaatse in orde moet brengen, een rekening openen of een verblijfplaats zoeken. Je kan ook niet eeuwig in dezelfde kleren rondlopen zonder eens een bezoekje te brengen aan een wassalon. Het vrijwilligershuis of je gedeelde appartement kuist zichzelf niet. En ook een gastgezin is geen hotel. Net zoals de rest van het gezin krijg je vast ook wat karweitjes.

Maar laat je nu niet afschrikken! Al die to do’s vallen in het niet bij de geweldige avonturen die je te wachten staan. Met zo’n internationale ervaring leer je gewoon op je eigen benen staan. En zo wordt het achteraf stukken gemakkelijker om aan ‘het echte leven’ te beginnen.