Zelfkennis

Naar het buitenland gaan om welke reden dan ook is altijd een beetje uit je comfortzone stappen. Vooral als je voor langere tijd vertrekt en je leven in België dus even op pauze zet, is dat effect des te groter. Zo’n ervaring kan een hoop nieuwe inzichten in je eigen karakter en vaardigheden bieden.

Je leert op je avontuur in het buitenland niet alleen het land, de mensen en de cultuur van je bestemming kennen, maar je leert ook veel bij over jezelf. Hoe vlot je je kan aanpassen aan een andere omgeving bijvoorbeeld. Hoe zelfstandig je bent, hoe goed ermee kan omgaan dat je weg van huis bent en waar je echt gelukkig van wordt.

Afhankelijk van wat je precies in het buitenland gaat doen, ontdek je misschien ook vaardigheden en talenten waarvan je niet wist dat je ze had. Wie weet ontdek je op bouwkamp dat je eigenlijk heel goed bent met je handen of een sterk technisch inzicht hebt. Of stap je op uitwisseling mee in het rugbyteam van je school, waar blijkt dat je een echte rots bent op het veld. Misschien merk je tijdens je vrijwilligerswerk in een opvangtehuis dat je een talent hebt om mensen te motiveren.

Hoe kort of lang je ook naar het buitenland gaat, de plaatsen waar je naartoe gaat, de nieuwe ervaringen die je meemaakt en de mensen die je ontmoet zorgen ervoor dat je ook over jezelf nieuwe dingen leert.