Talenkennis

Of je nu naar het buitenland gaat om een taalcursus te volgen of met een heel ander doel vertrekt, je kan er zeker van zijn dat je talenkennis zal verbeteren. Misschien kom je terecht in een groep buitenlandse jongeren, zoals dat bijvoorbeeld dikwijls het geval is bij vrijwilligerswerk. Dan kan je niet anders dan dag in dag uit een andere taal te spreken. Heel vaak is de voertaal Engels, maar in Europa kunnen jullie onderling ook Frans of Duits spreken.

Naast de voertaal is er natuurlijk ook de taal van je bestemming. Zelfs al spreek je die bij vertrek helemaal niet, je pikt er ter plaatse sowieso wat van op. In de supermarkt, door met de locals te praten, van de infoborden bij bezienswaardigheden … Heel wat organisaties bieden ook de mogelijkheid om voor je vertrek of bij aankomst taallessen te volgen. Zo kan je je toch al van het begin een beetje uitdrukken in de lokale taal.

Dat Frans of Duits spreken in België achteraf goed van pas komt, is wel duidelijk. Maar ook met andere talen heb je nadien een streepje voor. Op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld. Of bij je volgende buitenlandervaring!