Getuigenissen

Chantal (30)
Ik voel me echt niet de kleine stagiair die niks betekent
Chantal (30)

Chantal (30)

Genève
Zwitserland

6 maanden

Straffe madam, dat is het minste wat je kan zeggen als je Chantals (30) verhaal hoort. 5 jaar geleden kwam ze met haar broer en zus als Rwandese vluchtelinge naar ons land. Nu enkele jaren later bellen we haar terwijl ze stage loopt bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève. Met een beurs van het Flanders Trainee Programme reisde ze in augustus 2015 naar de Zwitserse stad. In vlot Nederlands vertelt ze hoe ze de touwtjes in handen nam en haar leven terug op de rails kreeg.


In Rwanda behaalde ik een masterdiploma in de geneeskunde. Maar met dat diploma kon ik in België niet als dokter werken. Daarom leerde ik eerst Nederlands. Daarna nam ik deel aan de 'Interuniversitaire Niveautest Artsopleiding' die georganiseerd wordt door de Vlaamse universiteiten. Die test gaat na hoever je staat in je opleiding voor arts en of je in Vlaanderen een verkorte studie kan volgen. Na die test mocht ik starten in het zesde jaar geneeskunde. Ik schreef me in aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Gent.

Voor ik naar Genève vertrok zat ik in het eerste jaar van de Master na Master huisartsgeneeskunde. Daar kregen we op een avond informatie over de mogelijkheden om in het buitenland stage te doen. Eén van de mogelijkheden was een stage rond reproductieve gezondheidszorg bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ik had al langer interesse in dat onderwerp en bovendien was één van mijn professoren gynaecologie toen directeur van het departement van Reproductieve gezondheidszorg en onderzoek bij de WHO. Zo kwam het dat ik mij kandidaat stelde.

Eten

Genève here I come!

De Wereldgezondheidsorganisatie is een organisatie van de Verenigde Naties die gespecialiseerd is in gezondheidszorg. Ze schrijft richtlijnen over gezondheidszorg uit voor alle landen die behoren tot de Verenigde Naties. En ze doet natuurlijk allerlei acties opdat die landen die richtlijnen zouden volgen en de gezondheid van de wereldbevolking zou verbeteren.

Sinds 1 augustus ben ik aan de slag in een onderzoeksproject dat de toegang tot anticonceptie voor vrouwen wil verbeteren in Kenia, Zambia en Zuid-Afrika. Nog teveel vrouwen worden er ongewenst zwanger. De bedoeling is dat ik uitzoek of het beleid van deze Afrikaanse landen rond anticonceptie overeenstemt met de richtlijnen die de Wereldgezondheidsorganisatie daarover heeft. Aan het einde van mijn onderzoek moet ik een rapport schrijven. Dat zal dan waarschijnlijk verder gebruikt worden voor onderhandelingen met deze landen over de toegang tot anticonceptie.

Een stage met verantwoordelijkheid

Als stagiair krijg ik veel verantwoordelijkheid. In mijn verslag zal ik het bijvoorbeeld al zeker hebben over het feit dat abortus in Kenia verboden is. Daardoor komen in dat land veel vrouwen in het ziekenhuis terecht met complicaties na het uitvoeren van een illegale abortus. Dat strookt natuurlijk niet met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ik hoop dat mijn werk uiteindelijk kan helpen om die landen te overtuigen het anders aan te pakken.

Er lopen hier bij de Wereldgezondheidsorganisatie heel wat bekende en slimme mensen rond. Misschien ken je Marleen Temmerman? Zij is een bekende Belgische politica en gynaecologe die lang in Kenia werkte. Zij stond tot eind november 2015 aan het hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek. Het departement waarvoor ik werk.

Ach, ik lig daar niet wakker van hoor dat ik tussen al die belangrijke mensen werk. Ik voel me echt niet de kleine stagiair die niks betekent. En als ik een professor wil spreken dan ben ik niet bang om dat te doen. Je moet er alleen voor zorgen dat je op tijd een afspraak maakt. Want het is echt ongelofelijk hoe snel die mensen hun agenda’s volgeboekt raken.

3 x zo duur als Gent

Mijn stage is onbetaald. Van het Flanders Trainee Programme kreeg ik wel een beurs. Dat helpt maar is niet voldoende om rond te komen. Genève is een erg dure stad. Voor de huur van een niet-bemeubeld appartement met 1 slaapkamer betaal je gemakkelijk €1500 per maand. Gelukkig vond ik logies via een andere stagiair die hier voor mij was. Zij verwees me door naar een Zwitserse psychiater die bij haar thuis kamers verhuurd. De kamer die ik huur is best betaalbaar en ik heb er alle comfort dat ik nodig heb. Ondertussen leerde ik ook hoe je je kosten voor eten en drinken kan beperken. In buurland Frankrijk dat vlakbij is, zijn de prijzen vergelijkbaar met die van België. In het weekend trek ik geregeld met andere stagiairs de grens over. We doen er onze inkopen op de gezellige marktjes die je er vindt.

Groep mensen op straat

Transitstad

Genève is een mooie stad. Dat is vooral te danken aan de prachtige natuur: de bergen rondom de stad en het bekende meer van Genève. In mijn vrije tijd houd ik ervan wandelingen te maken bij het meer. Deze zomer was er zelfs een muziekfestival rond het meer. Echt heel leuk!

Toch woon ik liever in Gent, mijn thuisstad in België. Genève is een echte transitstad. Heel veel mensen werken en verblijven hier tijdelijk. Dat maakt het moeilijk om een echte vriendenkring uit te bouwen. Want eens je echt vrienden bent, moet je alweer afscheid nemen van iemand. In Gent is dat niet zo. Daar heb ik mijn familie en een hechte vriendenkring. Hier besef ik hoe belangrijk ik het vind om die mensen rond mij te hebben.

The sky is the limit

Over anderhalve maand loopt mijn stage af. In maart start ik met het tweede jaar studies voor huisarts. Daarna wil ik een tijd als huisarts werken in België. Maar mijn grote droom is om uiteindelijk terug te keren naar Afrika om er projecten te doen rond reproductieve gezondheidszorg.

Of ik tips heb voor mensen met buitenlandplannen? Jawel: ‘The sky is the limit!’ Wil je iets echt bereiken, ga er dan voor! Had je mij 5 jaar geleden verteld dat ik nu Nederlands zou spreken, opnieuw geneeskunde zou studeren en in Genève stage zou lopen, ik had het nooit geloofd. Maar het is wel zo en alleen omdat ik er keihard ben voor gegaan.

Meer weten?

Surf naar de website van het Flanders Trainee Programme voor meer informatie over hoe jij ook naar het buitenland kan. Wil je meer informatie over stage lopen in het buitenland? Blader eens door het thema Stage.

Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!