Corona, wat nu met mijn buitenlandplannen?

Go Strange wijst je de weg naar het buitenland. Maar wat kan of mag er nu nog eigenlijk?

Go Strange beantwoordt voor jou de 6 belangrijkste vragen: 

1. Mag ik naar het buitenland vertrekken? 

De Belgische overheid heeft het verbod op niet-essentiële reizen door de COVID-19 pandemie opgeheven. Je mag dus op reis, maar er zijn nog maatregelen waar je rekening mee moet houden. Bekijk zeker de regels per land voor je vertrekt, die vind je terug in de reisadviezen van onze federale overheid. Als je niet gevaccineerd bent, blijft reizen naar landen buiten de Europese Unie afgeraden.

2. Laat het land mij binnen? En welke coronaregels gelden er? 

Binnen de EU kan je op dit moment vrij reizen als je in het bezit bent van het Europese digitale COVID-certificaat. Heb je dat niet? Dan heb je soms een negatieve PCR-test nodig om een land binnen te mogen. Landen buiten de EU beslissen zelf welke reizigers ze toelaten en onder welke voorwaarden. Check altijd de reisadviezen per land en kom deze zaken te weten: 

  • Wat is de algemene situatie in dat land? Is er bijvoorbeeld een avondklok, of zijn er vervroegde sluitingsuren?  
  • Laat jouw bestemming inwoners uit België toe? 
  • Vraagt jouw land van bestemming jou om je te registreren, voor je op reis vertrekt? Zo ja, waar en wanneer moet je dat dan doen (bv. online, voor je vertrek) 
  • Moet je vooraf een test laten doen, en zo ja, wat zijn de voorwaarden dan? 
  • Welke soorten vaccins worden door het land aanvaard?  

De EU publiceert wekelijks een coronarisicokaart voor veilig reizen op Reopen Europe. Daarop worden kleurcodes (groen, oranje, rood, donkerrood) gebruikt om de coronasituatie per land aan te duiden. Je kan doorklikken per land om meer te weten te komen. 

3. Wat is het Europese digitale COVID-certificaat? 

Sinds 1 juli 2021 is er het Europees digitaal COVID-certificaat. Daarmee kan je vrij en veilig reizen van en naar de lidstaten van de Europese Unie en naar 40 andere landen buiten de EU zoals Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland.

Je krijgt het als: 

  • je minstens 2 weken volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Dit is het vaccinatiecertificaat. Het vaccinatiecertificaat is onbeperkt geldig na je boostervaccin. Als je je boostervaccin nog niet gekregen hebt, is het certificaat tot 270 dagen na je laatste prik geldig; 
  • je van corona bent hersteld in de voorbije 6 maanden (want dan heb je nog genoeg antistoffen in je lichaam en heb je voldoende immuniteit). Dit is het herstelcertificaat. Het is geldig vanaf 11 dagen na een positieve test en blijft 180 dagen gelden vanaf het moment van de test;  
  • je negatief op corona hebt getest. Daarna krijg je een testcertifcaat. Opgelet: enkel een PCR-test of antigeentest is geldig. Binnen de EU mag je PCR-test op het moment dat je vertrekt niet ouder zijn dan 72u. Voor een antigeentest is dat 24u. Voor landen buiten de EU check je best de reisadviezen om te weten wat voor jouw bestemming van toepassing is.

Kortom, er zijn drie soorten certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat en een herstelcertificaat. Je kan meer dan 1 certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (je eerste, tweede en de boosterprik) ontvang je een afzonderlijk certificaat.  

Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits). 

4. Waar kan ik mijn COVID-certificaat vinden?  

Het coronacertificaat is opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android). Heb je geen smartphone? Geen probleem, want er zijn ook andere manieren om je COVID-certificaat te krijgen.  

Het coronacertificaat is gratis, al kunnen er wel kosten verbonden zijn aan het afnemen van een PCR- of antigeentest (zie ook hieronder). Vaccinaties zijn gratis. 

5. Wat zijn PCR-en antigeentesten? En waar kan ik deze laten afnemen? 

PCR-testen zijn de meest gebruikte en meest betrouwbare tests om te kijken of corona aanwezig is. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Daarnaast zijn er de antigeentesten, dat zijn de sneltesten die je bij de apotheek kan laten afnemen en waar je na 15 minuten het resultaat kent. 

Opgelet: de ‘zelftesten’ die je bij de apotheek kan kopen om thuis af te nemen, zijn géén PCR-of antigeentesten en kan je dus niet gebruiken als COVID-test om naar het buitenland te gaan. 

COVID-testen die je laat afnemen omwille van je vertrek naar het buitenland of terugkeer uit het buitenland, zijn niet gratis. Alle info over hoe je zo’n test aanvraagt vind je hier: www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/coronatesten-en-quarantaine.  

6. Ik ben op reis geweest, en kom terug uit het buitenland. Wat moet ik doen?  

Het invullen van het PLF-formulier, het Passagier Lokalisatie Formulier, is verplicht als je terugkomt uit een land buiten de Europese Unie dat niet op de witte lijst staat. Een uitzondering op deze regel zijn de landen met een heel hoog risico, als je terugkeert uit een land op deze lijst moet je het PLF-formulier altijd invullen.

Als je terugkeert uit een land waarbij het niet verplicht is om het PLF-formulier in te vullen, gelden volgende regels:

  • Als je uit een groene, oranje of rode zone binnen de EU komt of uit een land op de witte lijst, moet je je niet laten testen en niet in quarantaine. Je vindt de witte lijst hier: https://www.info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/. Kijk onder het kopje 'voor de derde landen' (zo worden landen die geen deel uitmaken van de EU genoemd). De kleurcodes van landen binnen de EU vind je hier: https://reopen.europa.eu/nl.
  • Als je uit een donkerrode of grijze zone binnen de EU komt of uit een land dat niet op de witte lijst staat, hangt het af van je certificaat. Heb je een vaccinatie-, test- of herstelcertificaat? Dan moet je je niet laten testen en niet in quarantaine. Heb je geen van deze certificaten? Dan moet je je op de eerste dag van je thuiskomt laten testen (een PCR- of antigeentest) en blijf je in quarantaine tot het negatieve resultaat van je test.

Als je het PLF-formulier moet invullen, doe je dat voor je aankomst in België. Je ontvangt een QR-code als bewijs van invullen. Het PLF- formulier onderzoekt of je een hoog risico loopt op besmetting en dus in quarantaine moet: 

  • Krijg je een sms? Dan moet je doen wat in de sms staat, meestal is dat in quarantaine gaan en je laten testen. 
  • Krijg je geen sms? Dan moet je niet in quarantaine. 

Er worden controles gehouden of je het formulier hebt ingevuld en of je de quarantaineregels volgt. Hou je je niet aan de verplichte quarantaine? Dan riskeer je een boete (tot 250 euro). 

Blijf up-to-date met Go Strange 

Volg ons op Facebook, Instagram en TikTok, check de Go Strange-kalender of schrijf je in op onze nieuwsbrief voor de laatste nieuwtjes en updates.