Terug

Taalcertificaat

Als je in het buitenland aan een universiteit of hogeschool wil studeren, moet je vaak aantonen dat je de taal genoeg beheerst. Meer informatie over het niveau waarover je moet beschikken vind je meestal op de website van de hogeschool of universiteit bij de info voor internationale studenten. Doorgaans staat er ook bij vermeld met welk document je dat precies moet aantonen.

Wie aan een Europese hogeschool of universiteit wil studeren zal termen als ‘B1’ of ‘C1’ tegenkomen. Die codes verwijzen naar het Common European Framework of Reference for Languages. Elke code staat voor een bepaald taalniveau. Hoe dat juist werkt kan je lezen in dit pdf-bestand.

Voor een Engelstalige opleiding zal je vaak een TOEFL- of IELTS-certificaat moeten voorleggen. Zo’n certificaat krijg je door online of in een testcentrum een test af te leggen. In België kan je voor een IELTS-test terecht bij de British Council. Bij iBT leg je de TOEFL-test af. Ga je in Frankrijk een Franstalige opleiding volgen, dan kan je gevraagd worden een TCF-, DELF- of DALF-test af te leggen. Je kennis van het Duits aantonen kan dan weer met de TestDaF of DSH-test
Er zijn taalscholen die gespecialiseerde cursussen aanbieden om je voor te bereiden op die testen.  Je vindt ook websites met cursussen die je al dan niet gratis kan volgen. Of waar je vooraf online je kennis kan testen zonder dat je een cursus gevolgd hebt.

Op Wikipedia vind je een uitgebreide lijst met ‘language proficiency tests’ die je voor heel wat talen kan afleggen. Je kan die pagina gebruiken als overzicht, maar dubbelcheck de informatie die je er vindt.