Terug

Hoger onderwijs

Benieuwd hoe het eraan toegaat op een universiteit of hogeschool in het buitenland? Dan is studeren in het buitenland dé manier om te proeven van het studentenleven in een andere stad. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden en gelukkig ook heel wat mogelijkheden op vlak van beurzen en subsidies. Op deze pagina geven we je een algemeen overzicht mee, maar kijk zeker ook even bij onze groene zoekbalk. Als je filtert op studeren krijg je alle mogelijkheden. Je kan ook verder filteren op het land waar je graag naartoe zou gaan of je leeftijd.

tijdens je hogere studies

Een periode naar het buitenland tijdens je hogere studies? Tegenwoordig biedt bijna elke opleiding de mogelijkheid om voor een kortere of langere periode naar het buitenland te gaan. Ga eens te rade bij het international office van je universiteit of hogeschool, zij kunnen je vertellen wat je opties zijn en geven antwoord op al je vragen.

  • Binnen Europa: check zeker of het mogelijk is om via Erasmus+ naar het buitenland te gaan binnen je opleiding.
  • Buiten Europa: alles hangt af van de samenwerkingsovereenkomsten die jouw hogeschool of universiteit met buitenlandse hoger onderwijsinstellingen heeft afgesloten. Ga te rade bij het international office van je hogeschool.

💡 TIP: wil je heel graag naar een bepaalde stad of bepaald land, maar staat dat niet tussen de lijst met mogelijkheden voor jouw opleiding? Neem even contact op met het international office of de internationaal verantwoordelijke van jouw opleiding. Er is geen garantie dat je kan afwijken van de lijst, maar een 'nee' heb je, een 'ja' kan je krijgen!

volledige hogere studies

Je kan ook op eigen houtje je volledige hogere studies in het buitenland volgen en je bachelor en/of master behalen aan een buitenlandse universiteit. Je bent dan geen uitwisselingsstudent, maar schrijft je officieel in bij de onderwijsinstelling in het buitenland.

Let op! Je betaalt dan ook het inschrijvingsgeld van de universiteit of de hogeschool in kwestie. Die bedragen zijn in het buitenland doorgaans een pak hoger dan in België. 

Heb je nog geen concrete opleiding voor ogen? Via deze websites vind je een overzicht van de mogelijkheden:

💡 TIP: in het buitenland wordt niet altijd gesproken over 'bachelor' of 'master'. Soms lees je ook 'undergraduate' of 'graduate'. Vaak is 'undergraduate' te vergelijken met een bacheloropleiding en 'graduate' met een master. 

via een organisatie

Volg je momenteel geen opleiding in België en wil je graag aan een buitenlandse hogeschool of universiteit een tijdje lesvolgen zonder je volledige hogere studies daar aan te vatten? Er zijn verschillende organisaties die programma's aanbieden om op die manier te proeven van een buitenlandse hogere studies.

AFS
YFU
WEP

Wa kost da?

Zo'n buitenlands avontuur is niet altijd goedkoop, gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden rond beurzen en subsidies om te studeren in het buitenland.

Studietoelagen: als je op uitwisseling gaat tijdens je hogere studies is het belangrijk om te weten dat je je Vlaamse studietoelage (als je die hebt) behoudt als je tijdelijk in het buitenland studeert. Meer info daarover vind je op de website van de Vlaamse Overheid. Schrijf je je op eigen houtje in bij een buitenlandse universiteit? Weet dat dan je ook recht kan hebben op studietoelagen, op voorwaarde dat je officieel in het land verblijft. Je neemt daarvoor best contact op met je universiteit of hogeschool in het buitenland.

Erasmus+: dit is de bekendste manier om op uitwisseling te gaan tijdens je hogere studies. Je gaat dan wel op uitwisseling binnen je opleiding aan een Belgische universiteit of hogeschool.

Beurzen: naast Erasmus+ zijn er nog verschillende andere beurzen beschikbaar. We lijsten er een paar op, maar vaak zijn er per land ook specifieke beurzen. Daarvoor contacteer je best de Eurodesk-medewerker van het land waar je naartoe gaat, mogelijks kunnen zij je wegwijs maken in het aanbod van beurzen. Check ook even het Scholarship Portal, de European Funding Guide en iefa voor een overzicht van de mogelijkheden.


Informeer je

Heb je al een iets beter beeld op welke manier je hogere studies wil volgen in het buitenland? Dan is het tijd om je verder te informeren over de stad, het land, de hogeschool of de universiteit waar je naartoe zal gaan. Twijfel je nog? Neem dan even de informatie voor verschillende landen of steden door.

  • De website voor Vlaamse jongeren die naar het buitenland gaan is Students on the Move, daar vind je heel wat praktische informatie.
     
  • Ga in de eerste plaats eens kijken op de website van de hogeschool of de universiteit waar je graag naartoe zou gaan. Vaak zijn daar ook één of meerdere pagina's te vinden met heel wat informatie voor buitenlandse studenten.
     
  • Ga ook eens kijken op de 'Study in Europe'-website. Je vindt er per land heel wat informatie. De website is opgemaakt door de Europese Commissie, dus je kan erop vertrouwen dat de informatie correct en neutraal is.
     
  • Daarnaast zijn er ook de 'Study in'-websites per land. Een groot deel van die websites zijn gemaakt door overheden om studeren in hun land te promoten, anderen zijn dan weer opgesteld door een samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen van dat land. Wees wel kritisch want sommige ‘study in …’-websites zijn gemaakt door commerciële spelers. Zij bieden niet noodzakelijk slechte informatie aan maar het is belangrijk om te weten door welke bril je de informatie het beste bekijkt.

    Dit zijn de officiële ‘study in…’-websites die wij kennen. Staat het land waarin je geïnteresseerd bent er niet tussen? Probeer eens 'study in' met de (Engelse) naam van het land te Googelen, misschien staat de website gewoon nog niet op onze website.