Terug

Studentenjob

In een ander land studeren en een centje bijverdienen? Binnen Europa kan je als student zonder problemen iets bijverdienen. Ga je naar een land buiten de Europese Unie dan is het meestal ook mogelijk om als student te werken. Check in dat geval eerst de plaatselijke wetgeving.

Vliegtuig Kamiel

Een studentenjob is in het buitenland net als in België een goede manier om een centje bij te verdienen. Hou er wel rekening mee dat je voor heel wat jobs de taal van het land moet spreken. De kans is dus reëel dat een werkgever een lokale student boven een internationale verkiest. Ga er dus niet vanuit dat je al je studiekosten zal kunnen financieren door ter plaatse te werken. Naast de lokale regelgeving moet je rekening houden met een aantal zaken voor de Belgische sociale zekerheid. Erg belangrijk is dat studeren je hoofdbezigheid blijft. Anders kan je als werknemer beschouwd worden en zo een aantal voordelen verliezen. Klik daarvoor door naar onze website Kamiel.
 

In Europa (EER)

Door het vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie heb jij als student het recht om in een ander land van de EER (Europese Economische Ruimte) te werken. Alle Europeanen staan in heel de EER op gelijke voet. Je moet ter plaatste wel nagaan welke regels gelden en wat je zoal in orde moet brengen: hoe zit het met belastingen betalen, wellicht open je het best ter plaatse een bankrekening, zijn er beperkingen op het aantal uren dat je mag werken,…

Heel wat hogescholen en universiteiten hebben een ‘sociale dienst’ die je daarmee kan helpen. Je kan ook meer info vragen bij een Eurodesk-medewerker van het land waar je naartoe gaat. Soms vind je ook meer info over studentenjobs op de ‘study in…’-websites van de verschillende Europese landen, opgesteld door overheden of samenwerkingen tussen hoger onderwijsinstellingen.

Raadpleeg ook de Ik zoek. Je vindt er heel wat sites met studentenjobs.

Buiten Europa (EER)

Reis je naar een land buiten de Europese Economische Ruimte en wil je er naast studeren ook werken? Kijk dan de wetgeving van dat land na. Heel wat hogescholen en universiteiten hebben een sociale dienst die je daarmee kan helpen. Je kan je oor ook eens te luister leggen bij de ambassade van dat land. Adressen van buitenlandse ambassades in ons land vind je op de website van Buitenlanse Zaken. Soms vind je die informatie op de website van een universiteit of hogeschool of op een ‘study in…’-website van dat land.

Dit zijn de 'study in...'-websites van landen buiten de EER die wij kennen: