Terug

Buitenlands diploma. En nu?

Dat hangt ervan af. Wil je in ons land verder studeren met een buitenlands diploma van het secundair of hoger onderwijs dan moet je een gelijkwaardigheid voor dat diploma aanvragen. Heel wat werkgevers zullen bij een buitenlands diploma ook naar zo’n gelijkwaardigheid vragen.

Een gelijkwaardigheid van diploma vraag je aan bij NARIC. Zij gaan na met welk Vlaams diploma jouw buitenlandse diploma gelijkgesteld kan worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een master uit het buitenland in Vlaanderen gelijkgesteld wordt met een bachelordiploma. Maar evengoed kan die buitenlandse master in België ook als master wordt aanvaard. De prijzen voor een diplomavergelijking vind je op de website van NARIC.

Het is niet mogelijk om vooraf te weten te komen met welk diploma een buitenlands diploma gelijkgesteld zal worden. Hou daar dus rekening mee als je voor een studie in het buitenland kiest. Ga je in het kader van je studies aan een Vlaamse middelbare school, hogeschool of universiteit een tijd studeren in het buitenland, dan is er geen probleem. In dat geval worden vooraf afspraken gemaakt over bijvoorbeeld studiepunten of study credits die je nadien kan meenemen naar Vlaanderen.

Is jouw buitenlands diploma niet gelijkwaardig met het diploma dat je nodig hebt om in België verder te studeren? Soms kan je aan de hogeschool of universiteit een schakeljaar volgen. Vraag meer informatie bij de dienst studieadvies van de hogeschool of universiteit.

Wil je met je buitenlands diploma een job zoeken in ons land? In dat geval hangt alles af van het soort job dat je zoekt en van de werkgever. Vraagt de werkgever om een gelijkwaardigheid van diploma? Vraag de nodige documenten aan bij NARIC.