Terug

Zelf op zoek

Was er maar een website waar je alle stageplaatsen ter wereld kan vinden. Jammer genoeg bestaat zo’n gigantische database niet. Toch hebben we enkele tips om je een internationale stageplaats te helpen vinden. Start in elk geval tijdig met je zoektocht. Een half jaar vooraf is geen overbodige luxe.

Start je zoektocht op GoStrange: via Ik zoek vind je heel wat interessante stagemogelijkheden in de non-profit sector en contactgegevens van bemiddelingsorganisaties in ons land.

Hieronder vind je een reeks tips om stages in Europa en wereldwijd te vinden, en ook nog 5 alternatieve pistes om een stageplek te vinden. 

In Europa

Een stage in een ander Europees land? Neem zeker een kijkje op de website van Eures.Eures is het Europese jobnetwerk. Ze helpen Europeanen die willen werken in een ander land van de Europese Unie, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Het ondersteuningsprogramma van EURES, het EURES Targeted Mobility Scheme, helpt jou om stage of job te vinden in het buitenland en je voor te bereiden. 

Wil je hulp bij je zoektocht naar een stage of heb je vragen over al het papierwerk dat erbij komt kijken? Dan kan je meer info vragen aan een Eures-consulent. Maak een afspraak met een consulent in je buurt of stel je vragen via mail, telefoon of chat.

Ook bij de jongerenexperten van Eurodesk kan je terecht: de Eurodeskmedewerker van het land waar je naartoe wil kan je tips geven over stagemogelijkheden in dat land. 

Daarnaast zijn er een aantal databases waarin je op zoek kan naar stagevacatures in in Europa. De volgende sites kan je zeker eens bekijken:

http://erasmusintern.org
www.europlacement.com
www.mladiinfo.eu

Wereldwijd

Er zijn daarnaast nog andere vacaturesites waarop je naast jobs ook stageaanbiedingen vindt. Op een aantal bij ons bekende vacaturesites vind je stageaanbiedingen in het buitenland, zoals www.monster.com  en www.stepstone.be  Gebruik er ‘internship’ als zoekwoord.

Een goed overzicht van buitenlandse vacaturesites vind je op de internationale pagina van de VDAB-website. Volgende websites kunnen je ook helpen in je zoektocht naar een internationale stageplaats:  www.iagora.comwww.internjobs.com en www.kopra.org (Azië).

Je vindt op internet ongetwijfeld nog veel meer links. Gebruik ‘internship’ of ‘stage’ als zoekwoord.

Op de sociaalnetwerksite LinkedIn vind je heel wat stageaanbiedingen. Om het aanbod te doorzoeken moet je een profiel aanmaken. Daarna ga je op zoek in ‘jobs’ en klik je bij ‘experience level’ ‘internship’ aan.

Vind je niks in het on-line aanbod? Dan kan je jobsites of LinkedIn nog altijd gebruiken als inspiratie om bedrijven, organisaties of ngo’s te vinden waarbij je je spontaan als stagiair kandidaat kan stellen.

Of probeer deze andere pistes eens uit:

1. Zoek internationale bedrijven of Belgische bedrijven met buitenlandse afdelingen

Pak je zoektocht wat creatief aan: start bijvoorbeeld bij deze lijst met multinationals op Wikipedia of het overzicht opgesteld door Great Place to Work.
Misschien kan je aan de slag in de buitenlandse tak van een Belgisch bedrijf. Meestal vind je op hun website informatie over waar een bedrijf actief is.

2. Doe stage in het Zuiden bij een 4de Pijler

4de Pijlers zijn initiatieven van Vlamingen die zelf in het Zuiden een ontwikkelingsproject ondersteunen of coördineren. Die 4de Pijlers kunnen op ondersteuning rekenen van het Steunpunt 4de Pijler. Op hun website vind je een wereldkaart waarop je kan zoeken naar 4de Pijlers die stageplaatsen aanbieden. Je vindt dit soort organisaties ook wanneer je op ‘stage’ zoekt in onze Ik zoek.

3. Zoek doelgericht via sectorspecifieke websites

Het houdt wat zoekwerk in maar soms kunnen sectorspecifieke sites je helpen om stageplaatsen te vinden. Sectoren als onderwijs, gezondheidszorg, landbouw, voeding zijn vaak georganiseerd in koepels of federaties. De websites van die overkoepelende organisaties kunnen je leiden naar een overzicht van bedrijven, scholen, ziekenhuizen... Probeer steeds zoekwoorden te gebruiken in de taal van het land waar je naartoe wil. Voeg ook het land zelf toe als zoekwoord.

Je bent student bio-ingenieur. Je wil stage lopen in het Verenigd Koninkrijk en zoekt bedrijven die je kan contacteren. Je zoekt op ‘bioindustry’, ‘association’ en ‘United Kingdom’. Je komt terecht op Bio Industry, de website van een Britse handelsassociatie. Onder hun ‘member directory’ vind je een overzicht van 300 bedrijven die lid zijn van die associatie.
Voorbeeld

Wat ook kan helpen is de websites van bevoegde Ministeries raadplegen.

Je bent student in de lerarenopleiding. Je wil stage lopen in Nieuw-Zeeland en zoekt scholen die je kan contacteren. Je zoekt op ‘Ministry of Education’ en ‘New Zealand’. Je komt terecht op de onderwijswebsite van Nieuw-Zeeland waarop je ‘Find a school’ ziet. Die link brengt je naar een overzicht van alle scholen in Nieuw-Zeeland.
Voorbeeld

4. Doe beroep op een bemiddelingsbureau

In sommige landen is het de gewoonte om stageplaatsen via bemiddelingsbureaus te regelen. Maar ook voor landen waar dat niet zo is, kan je beroep doen op zulke bureaus. Je betaalt het bemiddelingsbureau om voor jou een stageplaats te regelen.

Probeer het aanbod en de prijzen van verschillende bureaus te vergelijken voor je een keuze maakt. Weet dat niet alle bureaus een even kwalitatieve service leveren. Leg dus voldoende contacten voor je betaalt. Of vraag om je in contact te brengen met jongeren die via hen al een stage vonden.

Bemiddelingsbureaus in Vlaanderen vind je via onze Ik zoek. Er zijn ook websites die het aanbod bemiddelingsorganisaties bundelen, zoals:

5. Vraag het aan je prof of docent.

Ben je nog student? Je professoren en docenten hebben over het algemeen een goed zicht op de organisaties en bedrijven in hun vakgebied. Misschien hebben ze wel contacten voor je of hebben ze tips over waar je je zoektocht kan beginnen.