Terug

Au pair

Als au pair help je een gezin met de zorg voor de kinderen. Je woont in bij het gezin en krijgt er ook te eten. In ruil voor je werk krijg je maandelijks zakgeld. Je kan je au pairwerk combineren met studies of een taalcursus. In sommige landen is dat zelfs verplicht. In principe kan je in alle landen au pair worden. Er zijn wel een aantal landen waar dat meer de gewoonte is (bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Frankrijk).

Als je als au pair aan de slag wil, kan je beroep doen op een bemiddelingsorganisatie. Je betaalt die organisatie om voor jou een gezin te zoeken. Ze kunnen ook andere zaken regelen zoals verzekering of een visum. Heb je een specifiek land voor ogen? Via de "member search" op de website van IAPA (International Au Pair Association) vind je welke erkende bemiddelingsorganisaties daar gevestigd zijn: www.iapa.org Opgelet: dit kan zowel gaan om organisaties die enkel au pairs uitzenden naar andere landen, enkel buitenlandse au pairs ontvangen in eigen land, of beide. Informeer je dus steeds over welk soort bemiddeling zij op zich nemen. Andere websites waar je je kandidaat kan stellen als au pair of kan zoeken naar een gastfamilie zijn www.aupairworld.com of www.findaupair.com.

Zelf een gezin zoeken kan ook. Maar dan heb je niemand om op terug te vallen als het fout loopt. In sommige landen mag je ook alleen maar via een bemiddelingsorganisatie als au pair werken. Vond je op eigen houtje een gezin, maak dan goede afspraken over wat hun en jouw verwachtingen zijn. Zet die op papier in een overeenkomst die jullie allebei ondertekenen. In die overeenkomst zet je onder andere:

  • de start- en einddatum van je werk
  • welke vergoeding je krijgt voor je werk (niet enkel de financiële vergoeding maar bijvoorbeeld ook logies of eten)
  • je taken
  • je werkuren en -dagen
  • eventuele vakantieregeling

Je kan ook het modelcontract van de Raad van Europa gebruiken. 

Elk land heeft zijn eigen wetgeving voor au pairwerk. Die kijk je best na om te weten aan welke eisen je moet voldoen. In de meeste landen moet je bijvoorbeeld 18 jaar of ouder zijn om als au pair te mogen werken. Werk je met een bemiddelingsorganisatie dan kan die dat voor jou nagaan. Hieronder vind je een aantal links naar de wetgevingen in landen waar veel aan au pairwerk wordt gedaan.

Informatie over de wetgeving in andere Europese landen vraag je bij Eurodesk. Voor landen buiten Europa probeer je het best informatie te vragen bij de ambassade van dat land. Adressen van buitenlandse ambassades in ons land vind je op de website van Buitenlanse Zaken.

Laat je ook inspireren door de getuigenis van Liese die in Frankrijk au pair was en handige tips meegeeft.