Go Strange

Go
Je bent hier: Thema'sVrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk


In dit thema:  Organisaties < 3 maanden | Organisaties > 3 maanden | Beurzen | Op eigen houtje | Achtergrondinfo

 

 

Wat?

Op zoek naar een avontuurlijk én zinvol verblijf in het buitenland? Voor de voldoening en de ervaring, niet voor het geld. Dan is  vrijwilligerswerk iets voor jou. Je werkt samen met jongeren van verschillende nationaliteiten aan een heel concrete uitdaging die de lokale bevolking of de omgeving ten goede komt. En door samen te werken met de lokale bevolking ervaar je het leven ter plaatse pas echt.
Projecten zijn er in alle maten en kleuren. En in alle uithoeken van de wereld. En met heel uiteenlopende thema's: bestrijding van kansarmoede, kunstprojecten, milieubescherming,..  Een muziekfestival in Madrid opzetten, oude Portugese windmolens restaureren, schapen scheren in Australië, een school renoveren,….

 

Hoe lang?

Korte projecten duren meestal 1 tot 2 weken (maar kunnen ook tot 3 maanden duren). Hier is kennismaken met de cultuur vaak even belangrijk als het werkresultaat. Daarom is er ook veel tijd voor uitstappen, ontspanning en kennismaking met de omgeving en lokale bevolking. Projecten met een uitgebreid vrijetijdsprogramma kunnen echter nogal wat geld kosten.

Langdurige projecten duren gemiddeld 3 maanden tot 1 jaar. Het werk dat je als vrijwilliger uitvoert staat centraal. Samen met de lokale gastorganisatie of instelling zoek je naar de rol die jij kan opnemen in de organisatie. Programma en begeleiding hangen af van project tot project. Informeer vooraf dus goed en maak duidelijk wat jouw verwachtingen en motivaties zijn.
Je verblijft in een gastgezin of de organisatie voorziet voor jou een verblijfplaats.  Via je werk in de organisatie leer je makkelijk jonge mensen van ginder kennen en zit je al snel midden in de dagelijkse leefwereld en cultuur van het land.
 

Organisaties

Je kan voor vrijwilligerswerk bij heel wat Vlaamse organisaties terecht. Ze bieden kant-en-klare programma’s aan of ze helpen je bij het vinden of opstellen van een project. De doelstellingen en aanpak verschillen vaak naargelang de organisatie en de duur van het project. Bekijk organisaties met aanbod van < 3 maand of organisaties met aanbod van langer dan 3 maand.
 

Kostprijs?

Als vrijwilliger ontvang je uiteraard geen ‘loon’. Soms kan je rekenen op een onkostenvergoeding, zakgeld en/of kost-en inwoon. Vertrek je via een organisatie, dan betaal je deelnemersgeld.
In een aantal gevallen kan je als vrijwilliger een beurs aanvragen.
 

Achtergrondinfo

Sommige organisaties bieden voor hun vrijwilligers voorbereidende taal- en oriëntatiecursussen aan. Geen overbodige luxe, zo blijkt vaak. Wie zichzelf als vrijwilliger goed op deze ervaring wil voorbereiden vindt tips bij de achtergrondinfo.
 

Doe het zelf

Je gading niet gevonden in de voorgestelde organisaties op onze site? Dan zijn er nog heel wat manieren om zonder tussenkomst van een organisatie naar vrijwilligerswerk op zoek te gaan. Op de op eigen houtje-pagina geven we je tips.

 

Verhalen

Tobe Tobe ging met zijn klasgenoten op bouwkamp naar Marokko, ze bouwden mee aan een schooltje. Naar verhaal van Tobe.
Gerwin Gerwin was als EVS vrijwilliger actief in Oostenrijk een ngo die zich bezighield met het organiseren van online wedstrijden voor  websites en mobiele applicatie. Naar verhaal van Gerwin.
Fente Fente werkte als vrijwillger in een daklozentehuis. Naar verhaal van Fente.
Tine Tine draaide mee in een bibliotheek in Frankrijk. Naar verhaal van Tine.
Lisa Lisa werkte aan een website en folders voor haar gastorganisatie in Modavië. Naar verhaal van Lisa.
Aïcha Aïcha werkte in Rome in een casa familia. Naar verhaal van Aïcha.
Elisa Elisa deed vrijwilligerswerk in Peru. Naar verhaal Elisa.
Lies Lies trok als Europees Vrijwilliger naar Moldavië. Naar verhaal Lies.
Arnaud Arnaud ging bij Karavaan als reisbegeleider aan de slag. Naar verhaal Arnaud.
Eva Eva, die sinds haar geboorte doof en slechtziend is, deed Europees Vrijwilligerswerk in Griekenland. Naar verhaal Eva.
Mathijs Mathijs en Hanne organiseerden naschoolse activiteiten voor gehandicapte kinderen  in Zambia. Naar verhaal Mathijs.
Eline Eline gaf Engelse les aan volwassenen en balletles aan jongeren in Casa de la cultura in Honduras. Naar verhaal Eline
Laure Laure deed 2 maanden vrijwilligerswerk in Burkina Faso, ze gaf les aan kinderen. Naar verhaal Laure.
Emma Emma hielp mee in een crèche en de kinderafdeling van een ziekenhuis in Luik. Naar verhaal Emma.
Liesbeth Liesbeth is bezig met communictie en promo voor een organisatie uit Denemarken die groene labels uitreikt. Naar verhaal Liesbeth.
Annabel Annabel begeleidt buitenlandse kampen voor jongeren met autisme. Naar verhaal Annabel.
Femke Femke kon op kosten van EVS vrijwilligerwerk doen in een jeugdcentrum in Finland. Naar verhaal Femke.
Sarah Het vrijwilligerswerk van Sarah in Sri Lanka was een combinatie van sociale en technische activiteiten Naar verhaal Sarah.

 

 

 

  
Design: Design is Dead | Realisatie: Holoncom
© 2009 Go Strange  |  Disclaimer  |  Powered by:                      |  Met de steun van:    
Go Strange maakt deel uit van het informatienetwerk Eurodesk met partners in 33 landen.