Go Strange

Go

Het zuiden: Organisaties vrijwilligerswerk

Afractie VZW

De VZW Afractie heeft als doel de armoede te bestrijden en het strijden voor kinderrechten in Senegal. Ze zoeken enthousiaste mensen met een basiskennis Frans en een soepele instelling. Je werkt mee in een opvangcentrum voor straatkinderen en talibés. Dagelijks bezoeken een 90-tal kinderen/jongeren het project (van 2,5 jaar tot 15 jaar). Ze krijgen een ontbijt en middagmaal, medische verzorging en de mogelijkheid zich te wassen. In de voormiddag worden lessen georganiseerd, in de namiddag creatieve ateliers of sportieve activiteiten.
Als vrijwilliger of stagiair ondersteun je de 5 Senegalese medewerkers ter plaatse en sta je in voor de dagelijkse werking van het centrum. Je logeert bij een gastgezin of in een appartement naar jouw keuze, beiden in de buurt van het project. Er is geen vaste instapperiode om mee te werken, maar we vragen wel een engagement van minstens een drietal maanden. Vanaf 18 jaar.
http://www.afractie.be/

 

 

AFS: vrijwilligerswerk

Er zijn vrijwilligersprojecten wereldwijd en in verschillende domeinen. AFS heeftt een wereldwijd netwerk van aanbieders die via AFS hun plaatsen ter beschikking stellen. Duur van de projecten: van enkele weken tot een jaar. Vanaf 18 jaar.

Bestemmingen: Argentinië, Bolivia, Brazilië, China, Colombia, Costa Rica, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Fiji, Filipijnen, Ghana, Guatemala, India, Laos, Marokko, Mexico, Nepal, Peru, Seychellen, Tanzania, Thailand, Zuid-Afrika.
www.afsvlaanderen.be/spring/vrijwilligerswerk

 

AIESEC: volunteer abroad

Draag als vrijwilliger je steentje bij aan sociale verandering in een land. Je komt terecht in een school, universiteit, NGO of organisatie. De domeinen zijn heel divers: event of project management, cultuur opleidingen, social development, onderwijs, duurzaamheid, counseling & guidance, ... Projecten duren 6 tot 8 weken. Er wordt inwoon voorzien en deze zit ook vervat in de prijs. Afhankelijk van de stage kan een maaltijd ook inclusief zijn. De stage is voor studenten en pas (max 2 jaar) afgestudeerden van universiteiten en hogescholen tussen de 18 en de 30 jaar.
http://aiesec.be/students/volunteer-abroad/

 

Amava: vrijwilligerswerk

Via Amava kan je terecht in uiteenlopende sociale projecten in Zuid-Afrika. Dat kan zowel werken met kinderen, daklozen of ouderen zijn en er zijn uiteenlopende takenpaketten. Zo is er een dagcentrum voor kindjes met een beperking, een school voor kleuters en lagere schoolkinderen, een opvangcentrum voor drugsverslaafden… Er is ook een wildlifeproject.
Minimum 4 weken. Je bent minstens 18 jaar (voor sommige projecten min. 20 jaar)
www.amavavzw.be

 

Añañau!: vrijwilligerswerk

Añañau werkt met kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar die in armoede en onstabiele familiesituaties leven in een buitenwijk van Cusco (Peru). Je werkt mee in één van de educatieve projecten of ondersteunt de leraren bij de naschoolse hulp: rekenen, schrijven, leesmotivatie, Engelse lessen,... Je helpt met de maaltijden en het tanden poetsen. Je organiseert mee een leuke zondagnamiddag voor de kinderen. Verblijf in een appartement met andere vrijwilligers of woon bij een gastgezin. Bij voorkeer heb je een goede basiskennis Spaans. Wie wil kan ter plekke een intensieve cursus Spaans volgen. Vanaf 18 jaar. Minstens 4 weken.
www.ananau.org

 

 

Artesanos

Vzw Artesanos stuurt jaarlijks 3 vrijwilligersploegen naar een sociaal project in Mexico. In een buitenwijk van de grootstad Guadalajara organiseren ze een vrijetijdsaanbod voor de kinderen. De hoofdopdracht bestaat uit sport- en spelactiviteiten organiseren. De capaciteiten van de vrijwilligers zelf staan centraal om het aanbod in Mexico aan te vullen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor interculturele uitwisseling en wat tijd voor jezelf. Kandidaten zijn minstens 18 jaar, erg gemotiveerd en willen voor minimaal 4,5 maand naar Mexico. Je gaat in duo.
www.artesanos.be

 

Beleef Laos: aanbod voor groepen

Beleef Laos zorgt ervoor dat groepen die zich aanmelden op inleefreis en/of projectreis kunnen naar Laos en dit op een budgetvriendelijke wijze. Leer het leven in Laos kennen zoals het is en draag een steentje bij aan de eigen projecten van de vzw.
Voor secundaire scholen en andere organisaties. Duur en tijdstip zijn door de groep zelf te bepalen.
www.beleeflaos.be

 

Beleef Laos: vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger kan je in Laos terecht bij de lokale partner van Beleef Laos. Er zijn diverse taken: biologisch tuinieren, Engels geven, capaciteitsopbouw, sociaal ondernemen, constructie en renovatie van scholen,… Je verblijft in het homestay van de lokale partner of guesthouse. Vertrekken kan heel het jaar door. Duur: minimum 2 weken. Vanaf 18 jaar.
www.beleeflaos.be

 

BISZ

Vzw BISZ biedt stageplaatsen aan in Togo: o.a. in de domeinen onderwijs en gezondheidszorg. Wil je stage lopen in een ander domein, dan werken zij dit graag met jullie samen uit.
Vzw BISZ biedt ook plaatsen voor vrijwilligers het ganse jaar door. Ook hier werken ze een programma samen met je uit naar gelang je interesse.

De duur van de stage/vrijwilligerswerk is te bepalen, het kan van 2 weken tot … maanden. Minimum leeftijd is 17 jaar. Je verblijft in een gastgezin of in het ‘vrijwilligershuis’. Studenten kunnen beurzen via de VLIR aanvragen.
www.vzwbisz.be

 

Born in Africa

Born in Africa is actief in sociaal-economisch achtergestelde wijken rond Plettenberg Bay, Zuid-Afrika. Kinderen in hun programma zijn tussen 6 en 25 jaar oud. De meeste projecten zijn schoolgerelateerd of educatief, ook andere disciplines komen aan bod. Ze bieden de mogelijkheid tot zowel stage als vrijwilligerswerk. Voorbeelden van activiteiten: huiswerkklassen, naschoolse activiteiten, zwemlessen en kampen. Je werkt alleen of per twee en samen met de Zuid-Afrikaanse medewerkers. Je verblijf in het ‘vrijwilligershuis’ bij het kantoor van de organisatie. Deelnemers zijn meestal minstens 20 jaar. Projecten van minimum 3 maanden.
www.borninafrica.org

 

 

Bouworde: 15-17 jaar

Bouworde vzw biedt 3 soorten kampen aan:

 • Een technisch bouwkamp: je steekt de handen uit de mouwen bij bouwtechnische werken zoals schilderen, metsen, timmeren, afbreken of opbouwen,… kortom: je bouwt of renoveert een woning of een gebouw.
 • Een sociaal bouwkamp: kinderen animeren of verzorgen, bejaarden een toffe tijdsbesteding bezorgen, een speelplein uit de grond stampen enz.
 • Een ecologisch bouwkamp: de nadruk ligt op het werken in en voor de natuur. Zo help je mee natuurgebieden te onderhouden, plant je groentetuinen of doe je aan sensibilisering rond milieuvriendelijkheid op een camping…

Doorgaans duurt een kamp zo’n 2 weken. Voor jongeren van 15 tot 17 jaar (vanaf het jaar waarin je 15 wordt tot op je 18e verjaardag). Je trekt steeds met een groepje van 8 à 14 Vlaamse leeftijdsgenoten naar het project.
Bestemmingen in 2016: Albanië, Bulgarije, Frankrijk, Kroatië, Marokko, Roemenië.
www.bouworde.be

 

Bouworde: 18 - 30 jaar

Bouworde heeft zowel technische, sociale als ecologische vrijwilligersreizen in de aanbieding. Duur: 2 tot 4 weken. Ook ‘short break’ kampen behoren tot de mogelijkheid (een weekend, in eigen land).

 • Op een technisch bouwkamp help je de woon- en levensomstandigheden van mensen in nood te verbeteren in nauwe samenwerking met de lokale bevolking. Voorbeelden: een ziekenhuis bouwen in Rwanda,  een schooltje opbouwen in Marokko, werken met bamboe in de Filippijnen, huisjes bouwen in de sloppenwijken in India.
 • Tijdens een sociaal bouwkamp ligt de nadruk op persoonlijk contact met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld: een speelpleinwerking uitbouwen in Marokko, een uitstap maken met mensen met een beperking in Bulgarije, helpen in een rusthuis in Tsjechië, …
 • Wie wil werken in en voor de natuur kan terecht op een ecologisch bouwkamp. Bijvoorbeeld: meewerken in een berenreservaat in Kroatië, meedraaien op een ecoboerderij in Ecuador, helpen in een dierenasiel in Spanje, groentetuintjes aanleggen in Senegal …

Voor jongeren van 18 tot 30 jaar (vanaf het jaar waarin je 18 wordt tot op je 31ste verjaardag). Opgelet: een aantal kampen pas vanaf 21 jaar. Je trekt steeds met 5 à 14 Vlaamse leeftijdsgenoten naar het project. Op sommige kampen kom je terecht in een internationale vrijwilligersgroep.
De bestemmingen variëren per kampseizoen, in 2016: Albanië, Argentinië, België, Bosnië-Herzegovina, Cambodja, Chili, Duitsland, Ecuador, Estland, Filippijnen, Frankrijk, Georgië, Ghana, Griekenland, IJsland, India, Indonesië, Italië, Kaapverdië, Kameroen, Kroatië, Laos, Marokko, Montenegro, Nederland, Nepal, Oostenrijk, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rwanda, Senegal, Spanje, Sri Lanka, Thailand, Togo, Tsjechië, Zambia.
www.bouworde.be

 

Bouworde: langdurig vrijwilligerswerk

Bouworde vzw organiseert langdurige vrijwilligersreizen. Deze bouwkampen duren doorgaans 2 à 3 maanden. Meestal verricht je ter plaatse technische, sociale of ecologische taken.
In 2016 zullen ze doorgaan in De Filippijnen (ecologisch bouwen),  Nepal (renovatiewerk na aardbeving), Marokko (verzorging weeskinderen & animatie in centrum voor straatkinderen). Telkens wordt een gevarieerd takenpakket aangeboden en wordt gestreefd naar een intense inleefervaring met veel contact met de lokale bevolking. Je trekt met een groep van een 8-tal Vlaamse jongeren naar het project.  Deelnemen kan vanaf het jaar waarin je 18 jaar wordt. Sommige bestemmingen vanaf 21 jaar.
www.bouworde.be

 

Bouworde: met je groep

Voor groepen uit jeugdverenigingen, klasgroepen, jeugdhuizen, vriendengroepen, jeugdbewegingen, scholen… organiseert Bouworde bouwkampen op maat in België, Europa, Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
Bouworde werkt op maat voor jouw groep. Periode, duur en verhouding werk-vrije tijd zijn overeen te komen. Ter plaatse verricht je technische, sociale of ecologische taken.
Voor groepen jongeren vanaf 5 personen tussen 15 en 30 jaar oud.
www.bouworde.be
www.bouworde.be/nl/kampen/scholen

 

 

CATAPA vzw: vrijwilligerswerk

CATAPA stuurt jaarlijks een aantal Zuidmedewerkers (tussen 21 en 30 jaar) uit voor minimum 6 maanden. Het zijn jonge vrijwilligers die bij een partnerorganisatie van CATAPA in Peru, Bolivia, Colombia of Europa deze partners ondersteunen bij de internationalisering van hun werk. Je informeert de Catapistas in België, maar ook internationale pers, organisaties en beleidsmakers over de mijnbouwconflicten in de regio en het land waar je werkt. Je wordt ingeschakeld in lopende projecten van het samenwerkingsverband.
www.catapa.be

 

Damiaanactie: bouwkampen

Bouwen wordt hier in de brede betekenis opgevat. Het kan gaan van nieuwe bouwwerken tot renovatie- en schilderwerken. Als deelnemer steek je de handen uit de mouwen: metselen, schilderen, herstellen, stenen kappen, zand aanbrengen,… Drie weken lang werk je samen met lokale arbeiders op een bouwwerf, tijdens de laatste week krijg je de kans om de rijke cultuur van het land beter te leren kennen.
Daarnaast heb je de gelegenheid om kennis te maken met de werking van Damiaanactie op het terrein. Je vergezelt de medische teams van Damiaanactie naar de dorpen en de ziekenhuizen.

Er zijn bouwkampen in Bangladesh, Congo, India en Nicaragua. Deelnemen kan vanaf 18 jaar. Je komt terecht in een groep van 6 a 14 deelnemers.
www.damiaanactie.be/doelgroep/bouwkampers

 

 

Edukado: Bouwen in het Zuiden

Edukado biedt studenten uit het hoger onderwijs de mogelijkheid om in een team (10 tot 15 studenten) zelfstandig een humanitair project in het Zuiden uit te werken. Het eerste luik van het project bestaat uit de projectvoorbereiding en fundraising in België. Het tweede luik speelt zich af in de zomermaanden, waarbij het project ter plaatse wordt uitgevoerd in samenwerking met de lokale bevolking. Het team verblijft in groep vlakbij de bouwsite onder begeleiding van een lokale contactpersoon.
Ieder jaar organiseert Edukado 1 project. De bestemming hangt af van het project (vorige projecten waren in Bangladesh, Nepal en Malawi). Voor studenten uit uiteenlopende richtingen (aanbevolen vanaf 2de Bachelor). Vanaf 18 jaar is inschrijving mogelijk.
www.edukado.be

 

 

Esperanza

Je kan als vrijwilliger werken voor een NGO in Guatemala, meestal  in het bijlescentrum Reforzamiento. Je hebt geen lerarenopleiding nodig, wel het nodige enthousiasme. Je kan ook aan de slag gaan bij de andere projecten zoals de dokterspraktijk, de apotheek, het naai-atelier of de school als je andere expertise hebt. Of je werkt mee aan het onderhoud in het gebouw. Je komt terecht in een internationale groep van vrijwilligers van over de hele wereld. Organisatie van vertrek en verblijf regel je zelf.
Je spreekt Spaans of bent bereid om vóór jouw komst enkele weken les te volgen in 1 van de vele taalinstituten in Guatemala.
Duur is minimum 4 maanden.
Vanaf 18 jaar.
www.vzwesperanza.be

 

FairPlay Zuid-Amerika vzw

FairPlay richt zich op arme gezinnen en alleenstaande moeders in Peru. Ze werken aan de uitbouw van een naschoolse opvang voor kinderen van 5 tot 12 jaar. FairPlay is tevens een studiecentrum gestart voor jongeren uit arme gezinnen om hen te ondersteunen zodat ze hun diploma kunnen behalen.
Er is ruimte voor persoonlijke inbreng voor vrijwilligers zodat je je "eigen ding" kan toevoegen aan hun  programma’s. Je verblijft bij lokale families zodat je de cultuur en taal ten volle kunt oppikken.
Voor jongeren vanaf 18 jaar. De projectduur varieert van 4 weken tot meer dan een jaar. FairPlay voorziet ook Spaanse lessen die gegeven worden door alleenstaande moeders die door FairPlay werden opgeleid.
www.fairplay-peru.org/nl/waaw

 

G3W: vrijwilligerswerk

Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) is een ngo die strijdt voor het recht op gezondheid en soevereine ontwikkeling. Ben je een geëngageerde jongere? Dan kan je vrijwilligerswerk doen bij hun partners in het zuiden. G3W heeft structurele partners in de Filippijnen, Laos, Palestina, DR Congo, Latijns-Amerika en Cuba. G3W zorgt voor omkadering vóór, tijdens en na je verblijf. Projecten duren minimum 6 maanden. Zeer diverse profielen gevraagd, meer dan enkel medisch geschoolden. Vanaf 21 jaar.
www.g3w.be/stages-en-vrijwilligerswerk

 

Het Doetertoe

Via Het Doetertoe kan je als vrijwilliger aan de slag in JAWA, het dagcentrum voor kinderen met een beperking in Kenia. Het Doetertoe helpt je reis en ervaring te plannen, maar je bent zelf verantwoordelijk om je ter plaatse te organiseren. Voor therapeuten, logopedisten, paramedisch geschoolden, voor wie ervaring heeft met kinderen of met kinderen met een beperking,...
Je zet je in voor een periode van 1 tot 6 maanden. Je bent minimum 25 jaar indien je alleen wenst te gaan of ten minste 21  als met 2 of 3 samen wenst te werken in JAWA.
http://hetdoetertoe.be

 

Hope Flanders vzw: inleefreis

Wil je wil meer leren over de mensen, het dagelijkse leven, de cultuur, het eten…. in Zuid-Afrika? Ben je bereid om je op een respectvolle en flexibele manier open te stellen en een handje toe te steken bij een van de projecten van Hope Flanders? Dat kan via een inleefreis. Deze duren 2 weken. Vanaf 17 jaar. Je kan met je groep inleefreizen op maat aanvragen, jullie kiezen het thema van het vrijwilligerswerk en de periode.
www.hopeflanders.be

 

Hope Flanders vzw: langdurig vrijwilligerswerk

Hope Flanders is actief in Zuid-Afrika. Ze gaan samen met jou op zoek naar een project op maat. De duur varieert, projecten duren 3 tot 6 maanden. Het gaat vooral over sociale sector / onderwijs/ bouwprojecten (technisch). Bijvoorbeeld: begeleiden activiteiten met kinderen. Je werkt steeds samen met lokale mensen. Je wordt verantwoordelijk voor een onderdeel van een project. Inlevingsvermogen en flexibiliteit worden van de vrijwilligers verwacht. Voor dit vrijwilligerswerk van langere duur moet je in het verleden in totaal al minstens 6 weken via vrijwilligerskamp  meegewerkt hebben en voldoen aan specifieke voorwaarden: onder andere minimum 23 jaar, internationaal rijbewijs, zelfstandig kunnen werken.

www.hopeflanders.be

 

Hope Flanders vzw: vrijwilligerskampen

Je werkt 3 weken bij een project in Zuid-Afrika en daarna heb je 1 week vrij voor toerisme. De projecten variëren naargelang de prioriteiten van de partnerorganisatie. De vrijwilligerskampen gaan meestal door van juli tot september. Het gaat vooral over onderwijs/educatie en bouwprojecten. Bijvoorbeeld: begeleiden activiteiten met kinderen, mee aan een schooltje bouwen, voetbal coaching, onderwijs,… Steeds samen met lokale mensen. Ze verwachten inlevingsvermogen en flexibiliteit van de vrijwilligers. Vanaf 17 jaar.
www.hopeflanders.be

 

Humasol

Bij Humasol kunnen studenten in de ingenieurswetenschappen, sociale, economische, educatie en communicatiewetenschappen zich kandidaat stellen voor een project in het Zuiden. Meestal in het kader van een stage of thesis bij je onderwijsinstelling, maar een project als vrijwilliger uitvoeren kan ook. De projecten focussen op hernieuwbare energie, water en duurzame technologie. De bestemmingen wijzigen jaarlijks, in 2016 zijn dit Peru, Benin, DR Congo en Kenia.


De meeste projecten worden uitgevoerd door studenten vanaf 2de bachelor, in het kader van een stage of thesis bij je onderwijsinstelling. Ook afgestudeerden zijn welkom als vrijwilliger. Selecties worden in maart gehouden, vanaf juli begint de voorbereidingsperiode en in de zomer daarop worden de projecten uitgevoerd. Je vertrekt daarvoor voor minstens 8 weken naar het Zuiden. Indien je tijdens het jaar kan vertrekken is dit ook een optie. Projecten worden meestal uitgevoerd in teams van 3 personen.


Universiteitsstudenten en hogeschoolstudenten die naar het Zuiden trekken in het kader van hun opleiding (stage, thesis, projectwerk) kunnen aanspraak maken op een VLIR-beurs. Humasol ondersteunt de studenten bij het aanvragen van deze beurs.
www.humasol.be/doe-mee

 

Inti Sisa

Inti Sisa is actief in een vormingscentrum in Ecuador. Vrijwilligersprojecten duren minimum 1 jaar. Voorbeelden van taken: Engels, huiswerkbegeleiding, computerles, hoekenwerk, prekinderklas voor kleuters,…
Voorwaarde is dat je Spaans en Engels kent. Bij voorkeur volgde je specialisatie onderwijs/pedagogie of sociale sector. Je volgt vooraf een voorbereidingstraject. Vanaf 20 jaar.
www.intisisa.org in Vlaanderen huis.shalom@skynet.be

 

Jeugddienst Don Bosco: vrijwilligersproject Zambia

In de stad of het dorp in Zambia waar je naartoe trekt, draag je een steentje bij aan de dagelijkse gang van zaken van de lokale gemeenschap. In 2014 zette de groep vrijwilligers zich in voor de volgende projecten: het jeugdcentrum bouwen, drumles geven, de vele kinderen animeren op het speelplein, helpen in de kleuterschool, een eigen kamer bouwen voor een jongen met een beperking, een vormingssessie geven voor lokale jeugdleiders... Door met de plaatselijke bevolking nauw samen te leven en te werken, leer je de Zambiaanse cultuur kennen.
De reis duurt 4 weken, meegaan kan vanaf 18 jaar. Je volgt het voorbereidingsprogramma.
www.jeugddienstdonbosco.be

 

Jeugddienst Don Bosco en Vides: individueel vrijwilligerswerk

Een half jaar of een heel schooljaar vrijwilligerswerk doen ergens in de wereld. Trek naar een ander continent om je in te zetten voor een lokaal project. Het kan met Vides of Jeugddienst Don Bosco. Beide organisaties geven jongeren de kans om lange tijd naar het buitenland te trekken. Het verschil ligt voornamelijk in het aanbod en de partners in het Zuiden. Jeugddienst Don Bosco werkt voornamelijk samen met de Salesianen (paters) van Don Bosco terwijl Vides een samenwerking heeft met de Zusters van Don Bosco. Elke werking legt haar eigen accenten tijdens de voorbereiding, maar beide hebben hetzelfde doel: de ervaring en beleving van de jongeren zo leerrijk en onvergetelijk mogelijk maken.
Jij mag een voorkeur hebben voor land of werelddeel, zij kijken wat mogelijk is afhankelijk van het aanbod. Je bent tussen 19 en 30 jaar oud.
www.jeugddienstdonbosco.be
www.vides.be

 

Jeugddienst Don Bosco en Vides: vrijwilligersproject Mexico

Trek in juli een maand naar Ocotepec in Mexico, een bergdorp van Zoque-indianen om er het speelplein te ondersteunen voor de talrijke kinderen en jongeren van het dorp en van de vele kleine gehuchtjes (comunidades) in de buurt.

Julie doen dat samen met een groep jongeren uit het dorp die hun eerste stappen zetten als animator. De laatste week trekken jullie naar een comunidad in de bergen om te midden van de plaatselijke bevolking te leven. Ook hier genieten heel wat kinderen van jullie aanwezigheid en van samen spelen, knutselen, zingen…

Het project vindt plaats in juli 2015. Je bent minstens 18 jaar en je hebt ervaring in het jeugdwerk. Je volgt het voorbereidingsprogramma.
www.jeugddienstdonbosco.be
www.vides.be

 

Jeugddienst Don Bosco: vormingsproject Team Paco

Met een groepje Belgische vrijwilligers trek je naar Zambia, Malawi of Zimbabwe om er lokale speelpleinwerkingen te ondersteunen. Je organiseert een vorming animator voor jongeren en ouderen die zich inzetten op de speelpleinwerkingen. Met de lokale vrijwilligers ga je op zoek naar de beste methodieken en cursusinhouden om daarna samen de cursus te geven.

Tijdens het tweede gedeelte van het project sta je samen met de lokale jongeren en vrijwilligers op het speelplein. Je begeleidt de jongeren in hun rol als animator en organiseert met hen activiteiten voor de vele kinderen.

Het project duurt 4 tot 5 weken. Meegaan kan vanaf 18 jaar, je bent hoofdanimator, instructor of hebt voldoende ervaring in het jeugdwerk, je spreekt en begrijpt Engels. Je volgt het voorbereidingsprogramma.

www.jeugddienstdonbosco.be

 

Jeugddienst Don Bosco: vrijwilligersproject India

Je trekt met een groep jongeren en begeleiders in de zomer 1 maand naar Guwahati in India om er in aan de slag te gaan in diverse lokale projecten. Spelen met de kinderen op de speelpleintjes, vormingssessies geven aan de lokale jeugdleiders, meewerken in een (lagere) school of jeugdcentrum, huiswerkbegeleiding, voetbaltraining geven aan het Don Boscoteam… Vanaf 18 jaar.
www.jeugddienstdonbosco.be

 

Jeugddienst Don Bosco: Yebo!

Yebo! is een vormings-en speelpleinprojectproject van Jeugddienst Don Bosco vzw en haar partner in Zuid-Afrika. Met een groep Belgische vrijwilligers organiseer je in Johannesburg samen met de plaatselijke jeugdwerkers een vorming animator voor de jongeren die actief zijn op de speelpleinen in Johannesburg, Ennerdal, Swaziland en Maputsoe (Lesotho). Na deze actieve week trek je per 2 vrijwilligers of in groep samen met de Zuid-Afrikaanse jongeren naar een lokaal speelplein om er mee te spelen met de kinderen, de animatoren te begeleiden en samen te leven in een Afrikaanse cultuur. De reis duurt 4 tot 5 weken. Meegaan kan vanaf 18 jaar, je bent hoofdanimator, instructor of hebt voldoende ervaring in het jeugdwerk, je spreekt en begrijpt Engels. Je volgt het voorbereidingsprogramma.
www.jeugddienstdonbosco.be

 

JOETZ: vrijwilligerswerk of stage in het Zuiden

Via JOETZ vzw kan je stage of vrijwilligerswerk doen in Gambia, Ghana en Oeganda in o.a. educatieve, medische en sociale projecten. JOETZ vzw  biedt praktische ondersteuning in gans het traject.
Je verblijft in een guesthouse, gastgezin of op het project zelf. Een goede basiskennis Engels is een voorwaarde. De medische projecten vereisen een diploma of studie in de sector.
Projecten duren 3 weken tot 6 maanden. Je bent minstens 20 jaar.
www.joetz.be

 

Leraars zonder Grenzen: vrijwilligerswerk

Leraars zonder Grenzen (LzG) zoekt geëngageerde vrijwilligers voor het Zuiden. Neem contact op met LzG en stuur een CV en motivatiebrief mee. LzG gaat dan na of jij terecht kan in een van hun onderwijsprojecten voor basis-, secundair en volwassenenonderwijs. Vooral voor studenten-stagiairs in lerarenopleidingen en vrijwilligers - afgestudeerde leerkrachten. Je gaat bij voorkeur met 2 op pad. Mogelijkheden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en Oekraïne. Projectduur van 3 weken tot meer dan een jaar.
www.lzg.be

 

Let Us Change

Bij Let US Change (L.U.C.) kan je terecht voor vrijwilligerswerk in Ethiopië. Je geeft lespakket computerles, Engelse les of wiskunde en helpt mee met sport, spel en activiteiten. Je reis en vrijwilligerswerk gebeuren op een zelfstandige basis, L.U.C. voorziet voorbereiding en sturing. Je moet je minstens 6 weken als vrijwilliger kunnen inzetten. Je best minstens 18 jaar of ouder.
www.letuschange.net

 

Mercy Ships Belgium VZW: vrijwilligerswerk op het hospitaalschip

De Africa Mercy is een burgerhospitaalschip, bemand door meer dan 400 vrijwilligers afkomstig van over de hele wereld. Ze brengen hoop en genezing naar ontwikkelingslanden waar ze met het schip aanmeren, dit gedurende een periode van 10 maanden. Ze zoeken medisch personeel: anesthesie, chirurgie (maxillo-facialis, orthopedie, ophtamologie, gynaecologie), verpleegkundigen, alle disciplines voor revalidatie, tandartsassistenten, apotheek, labo, …. Ook is er nood aan logistiek personeel: receptie, keuken, eetzaal, onderhoud, cafetaria, administratie, IT, … en maritiem personeel: dekpersoneel, officier, machinist, …
Je werkt minstens voor 2 maanden mee als vrijwilliger. De voertaal is Engels. Vanaf 18 jaar.
www.mercyships.be

 

Mondi build

Mondi build organiseert elk jaar in samenwerking met de ngo VIA Don Bosco één bouwkamp van 5 weken in Tanzania of Kenia. In 2013 starten ze met een meerjarenproject in Tanzania. Aan de voet van de Kilimanjaro bouwen ze de komende 5 jaar aan een secundaire school. Je werkt daarbij samen met jongeren uit de lokale technische school. Voor het kamp kom je samen met de andere vrijwilligers tijdens enkele voorbereidingsmomenten. Voor 18 tot 28 jaar. Technische kennis is niet vereist. Belangrijk is motivatie, interesse, groepsgeest en zin voor avontuur. De groep, die bestaat uit een 15-tal jongeren, wordt bijgestaan door ervaren begeleiders.
www.mondibuild.be

 

Oye LENA: vrijwilligerswerk

Je werkt in één of meerdere educatieve projecten binnen de NGO Oye LENA in Peru: naschools kleuterproject, school voor buitengewoon onderwijs, workshops voor leerkrachten. Je helpt mee binnen de dagelijkse werking, je ontwikkelt didactische materialen of werkt een eigen project uit in overleg met de organisatie. Via onderwijs wil Oye LENA de armoede bestrijden.
Je bent minstens 4 volledige weken actief op het project. Een kennis van het Spaans is een pluspunt. Minimum leeftijd 18 jaar.
https://oyelena.wordpress.com/oye-lena-zoekt/vrijwilligerswerkstages/

 

Palmas para todos

Palmas para todos is actief in Brazilië in de staat Tocantins. Je werkt aan bestaande projecten, eigen ideeën om een project te steunen zijn bespreekbaar. Eén project is een dagcentrum voor ondervoede kinderen, de ouders worden ook betrokken in de begeleiding. Het tweede project is educatie voor kinderen (spel, sport, talentontwikkeling,…) als aanvulling op de school. Vrijwilligers kunnen alleen of per 2 komen.
Voorwaarde is dat je al wat Portugees spreekt. Vanaf 21 jaar. Duur: 3 tot 6 maanden.
Palmas para todos heeft een ruim netwerk van personen en projecten in Brazilië en kan je op weg helpen naar andere vrijwilligersmogelijkheden.
www.palmasparatodos.be

 

Rainbow4Kids

In de Rainbow4kids ‘primary school’ in Kenia kan je als vrijwilliger aan de slag. Je takenpakket wordt ter plaatse, in samenspraak, bepaald. Je kent Engels, kan je aan afspraken houden, je kan de Afrikaanse cultuur respecteren en ziet graag kinderen. Duur: 2 weken tot 3 maanden. Vanaf 20 jaar.
www.rainbow4kids.be

 

SEVO: vrijwilligerswerk

Door hun contacten in Oeganda kan SEVO (Stimuleren, Engageren, Versterken & Ondernemen!) voor jou een plek vinden om als vrijwilliger of stagiair aan de slag te gaan.
Eén project is een modelboerderij waar je helpt met planten en kleinvee houden.
SEVO zelf start een project van micro-finance op, studenten economie of wie reeds ervaring heeft met de opstart van micro-finance kan daar terecht.
Van de deelnemers wordt een grote mate van zelfstandigheid en creativiteit (open geest) verwacht .
Projecten van 8 weken tot 6 maanden.
Vanaf 18 jaar.
www.sevo.be

 

Sunshine4kids: vrijwilligerswerk

Je kan als vrijwilliger werken in één van de schooltjes in Kenia. Je krijgt voorbereiding en begeleiding. Je hebt opleiding hebben gehad in de pedagogische sector, vb. kleuteronderwijs, lager onderwijs, pedagogie, orthopedagogie, opvoeder,.... Vrijwilligerswerk in andere branches kan na overleg: schilderen, timmeren...
Duur: minimum 2 weken, meestal 1 maand.
Je bent minstens 21 jaar en spreekt Engels, kan onderlinge afspraken naleven en komt op eigen risico.
www.sunshine4kids.be

 

The Angkor Tree Project

The Angkor Tree Project in Cambodja is vooral op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers om Engelse les te geven (vooral conversatieklassen). Ze hebben de leerstof opgedeeld in modules, en verwachten dat een vrijwilliger telkens een of meerdere modules kan afwerken. Je hebt ervaring in Engels geven of een certificaat. De leerlingen komen uit de meest arme gezinnen in de buitenwijken van Siem Reap.
Ook niet lesgevers kunnen soms aan de slag: huizen herstellen, scholen opknappen of  bouwen enzoverder zijn mogelijk.
Je komt voor minimaal 2 weken, liefst 3 of 4 weken.
Minimumleeftijd: 18 jaar
www.theangkortreeproject.org

 

Togo Debout: vrijwilligerswerk

Bij Togo Debout vzw kan je zowel voor korte als lange duur vrijwilligerswerk doen in Togo. Zij zijn tussenpersoon tussen de vrijwilliger en de lokale organisatie.
Ga enkele weken in de zomervakantie op bouwkamp of werk als animator op zomerkampen voor kansarme kinderen.
Een verblijf van lange duur kan het hele jaar door en duurt minimum 3 maanden. Je gaat aan het werk als opvoeder in opvang- of weeshuizen, als leraar of als administratieve medewerker. Afhankelijk van jouw vorming en competenties en de lokale behoeften zijn ook andere functies mogelijk. De toewijzing gebeurt altijd in overleg met de partners in Togo.
Vanaf 18 jaar. Voldoende kennis van het Frans nodig.
www.togodebout.be

 

Tumult

Tumult is een jeugdorganisatie die werkt rond positief omgaan met conflicten. Elk jaar trekken we in de zomervakantie een drietal weken met een groep jongeren tussen de 15 en 18 jaar over de grenzen. In de zomer van 2017 is Roemenië de reisbestemming. Hou je van kinderen entertainen, spellen in elkaar boksen en nieuwe culturen ontdekken? Ben je geboren in 1999, 2000 of 2001? Dan is de inleefreis naar Roemenië iets voor jou. Tumult verwacht dat je je vóór en na de reis inzet voor het bezochte project in het gastland via verschillende weekends en tijdens een sensibilisatiecampagne.
www.tumult.be/inleefreis

 

 

VIA: buitenlandse werkkampen (Work@world)

Jaarlijks organiseert VIA vzw via Service Civil International een 1000-tal vrijwilligerskampen over de hele wereld. Vrijwilligers leven en werken gedurende 2 à 3 weken samen in een internationale groep en leveren zo een bijdrage aan een sociaal-cultureel project.
Het werk is heel divers: natuurbescherming, restauratie en renovatie van het cultuurpatrimonium, traditionele feesten en festivals mee opbouwen, activiteiten begeleiden voor kinderen/mensen met een handicap, meewerken aan campagnes rond vrede/antiracisme, biodynamisch boerderijwerk, wegen aanleggen, schooltjes bouwen en nog véél meer... Vanaf 18 jaar.


Bestemmingen: Argentinië, Armenië, Oostenrijk, Bangladesh, Combodja, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Ecuador, Estland, Frankrijk, Frans Guinea, Duitsland, Gana, Griekenland, Hong Kong, China, Hongarije, Ijsland, Ierland, Italië, Japan, Zuid-Korea, Kosovo, Luxemburg, Maleisië, Mauritius, Mexico, Moldavië, Mongolië, Montenegro, Marokko, Nepal, Nederland, Noord-Ierland, Noorwegen, Palestina, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slowakije, Slovenië, Zuid-Afrika, Spanje, Sri Lanka, Zwitserland, Taiwan, Tanzanië, Thailand, Tunesië, Turkije, Oeganda, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam.
www.viavzw.be/work-world

 

 

Via: Long Term Volunteering (LTV)

Binnen het SCI-netwerk kan je voor langere tijd een engagement als vrijwilliger aangaan: de Long Term Volunteering (LTV). Dit gaat meestal om projecten vanaf 1 tot 12 maanden, waarbij er een gevarieerde waaier aan mogelijkheden is: van werken met minderheidsgroepen, helpen in een weeshuis, biologische boerderij of school, tot het ondersteunen van een lokale SCI-tak.
Deze LTV's staan open voor iedereen vanaf 18 jaar met ervaring in het vrijwilligerswerk en kunnen in principe in elk land waar een SCI-tak of -partner aanwezig is plaatsvinden.
Meestal zorgt het project voor jouw verblijf en maaltijden en ben je verzekerd door SCI, maar sta je zelf in voor vervoerskosten van en naar het project. Als je op LTV wil vertrekken, vraagt VIA dat je lid wordt en een kleine administratieve bijdrage betaalt. Contacteer VIA voor de lijst met mogelijke LTV's of neem een kijkje op de database van SCI http://www.longterm.lteg.info/index.php/project/publicIndex


Bestemmingen: Ecuador, El Salvador, Ghana, Groot Brittanië, Indonesië, Japan, Kenia, Nigeria, Rusland, Spanje, Sri Lanka, Zwitserland, Tanzanië, Togo, Oeganda, Verenigde Staten.Bestemmingen: Ecuador, El Salvador, Ghana, Groot Brittanië, Indonesië, Japan, Kenia, Nigeria, Rusland, Spanje, Sri Lanka, Zwitserland, Tanzanië, Togo, Oeganda, Verenigde Staten.
www.viavzw.be/ltv

 

VZW Que Te Vaya Bien

Je kan via Que Te Vaya Bien enkele maanden tot een jaar vrijwilligerswerk doen, of op stage gaan bij Hogar de niños Alalay in Bolivia. Dat is een organisatie die kinderen die leven of risico lopen te leven in een straatsituatie een nieuw perspectief aanreikt.
In het preventieprogramma zorg je voor naschoolse opvang en huiswerkbegeleiding voor de kinderen of je helpt mee bij de voetbaltraining. Het beschermingsprogramma vangt kinderen op in een verschillende tehuizen, ook daar kan je aan de slag. Er zijn meerdere vrijwilligers van over heel de wereld die tegelijk in het project werken. Je kan verblijven in het project in een huis voor de vrijwilligers, of er kan een gastgezin gezocht worden.
Je spreekt bij voorkeur reeds Spaans. Vanaf 18 jaar.
www.quetevayabien.be

 

 

 

WEP: bouwproject

Steek de handen uit de mouwen, kom rechtstreeks in contact met de lokale bevolking en krijg een beter inzicht over de plaatselijke leefsituatie. WEP biedt 2 bouwprojecten aan. Help in Guatemala mee aan de bouw van een huis voor een achtergestelde familie (2 tot 4 weken). Help in Cambodja met de restauratie/renovatie van een tempelruïne (2 tot 12 weken). Voor jongeren vanaf 18 jaar.
www.wep.be/nl

 

YFU: vrijwilligerswerk

YFU biedt verschillende vrijwilligersprojecten aan. Voorwaarde voor alle programma’s is dat je al Engels spreekt en gemotiveerd bent om de plaatselijke taal te leren.

 • In Zuid-Afrika kan je voor 3 of 6 maanden vrijwilliger zijn in een weeshuis met verblijf op het project zelf. Leeftijd: vanaf 18 jaar
 • In Ecuador kan je 5 maanden werken in een vzw, je verblijft in een gastgezin en krijgt Spaanse les. Leeftijd: 17-20 jaar
 • In Thailand zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot sociaal werk. Duur: 10 maanden. Je verblijft enkele maanden bij een gastgezin en vervolgens ongeveer 7 maanden op de werkplaats. Leeftijd: 18-22 jaar.
 • In India kan je 10 maanden lang lesgeven in een school en verblijf je op het project. Enige ervaring met lesgeven is vereist. Leeftijd: 20-30 jaar
 • In Paraguay kan je sociaal werk verrichten voor een overeen te komen tijdsspanne. Je verblijft in een gastgezin. Leeftijd: vanaf 18 jaar.
 • Werk in Frankrijk in een non-profit organisatie met een thema naar jouw interesse. Het kan vanaf 2 tot 12 weken. Je verblijft in een gastgezin. Leeftijd: 18-26 jaar.
 • Engelse les geven in China. Je fungeert voor 5 maanden als hulpleerkracht in een school of hogeschool. Voorwaarde is dat je een zeer goede kennis van het Engels hebt (native speaker of opleiding). Je verblijft in de week op de school en tijdens de weekends in een gastgezin. Leeftijd: 18-26 jaar

www.yfu.be
 

 

Zoeken via de 4depijler

Het 4de pijlersteunpunt verschaft informatie en advies aan iedereen die zich vrijwillig inzet voor een project in het Zuiden. Op hun website kan je zoeken doorheen honderden 4de pijlerorganisaties, dit zijn kleinschalige ontwikkelingsinitiatieven. Je kan zoeken op thema en land. Vergeet niet aan te vinken dat je zoekt naar organisaties die met vrijwilligers/stagiairs samenwerken.
www.4depijler.be
 

 

  
Design: Design is Dead | Realisatie: Holoncom
© 2009 Go Strange  |  Disclaimer  |  Powered by:                      |  Met de steun van:    
Go Strange maakt deel uit van het informatienetwerk Eurodesk met partners in 33 landen.