Vrijwilligerswerk: organisaties <3 maanden

AFS: wereldwerker

Vanaf 18 jaar kan als vrijwilliger aan de slag in een lokaal project en werk je mee met de lokale werknemers. Er zijn socio-culturele (bijstand gemeenschap), ecologische (natuurbehoud) of educatieve (lesgeven) projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In sommige periodes kan je ook terecht in Australië. Een diploma is niet vereist, een stevige portie engagement en enthousiasme des te meer. Je verblijft in een gastgezin of in uitzonderlijke gevallen op je project.
Projecten duren 6 weken tot een jaar. Inschrijven kan tot 3 maanden voor het vertrek.
Bij AFS kan je een beurs aanvragen als het inkomen van je gezin beneden een bepaalde grens ligt.
www.afsvlaanderen.be

 

AIESEC: volunteer abroad

Draag als vrijwilliger je steentje bij aan sociale verandering in een land. Je komt terecht in een school, universiteit, NGO of organisatie. De domeinen zijn heel divers: event of project management, cultuur opleidingen, social development, onderwijs, duurzaamheid, counseling & guidance, ... Projecten duren 6 tot 26 weken. Je kan terecht in meer dan 100 landen (in Afrika, Azië, Oost-Europa, Midden-Oosten, Noord-Afrika, Latijns-Amerika, Oceanië). Je krijgt kost en inwoon. Voor studenten en pas (max 2 jaar) afgestudeerden van universiteiten en hogescholen
www.aiesec.org en www.aiesec.be

 

ALPY vzw: vrijwilligerswerk

ALPY wil een bijdrage leveren tot duurzame ontwikkeling in de Alpen en de Pyreneeën. Ze heeft er heel wat partnerorganisaties die vrijwilligers kunnen ontvangen. Zo ontstaat een netwerk van potentiële partners en vrijwilligers. ALPY vzw heeft momenteel zelf geen projecten, maar geeft advies over projecten van partners. Voorbeelden van projecten: restauratie van historisch patrimonium (herdershutten, bruggen,…), bescherming bedreigde diersoorten (signalisatie skiliften ter voorkoming van vogelsterfte, sensibilisatiecampagnes,…), hulp aan bergboeren en schaapherders,…  Duur en leeftijdsgrenzen hangen af van project tot project. De meeste projecten vinden plaats in de zomermaanden en duren 1 tot 6 weken. Projecten doorheen het jaar variëren van 1 week tot 1 jaar. Project en verblijf vinden plaats in de bergen, de fysieke omstandigheden zijn dus in de meeste projecten vrij zwaar. Kost en inwoon is meestal voorzien (klein gastenverblijf, boerderij,…). Basiskennis van een andere taal is vereist (voor de Alpen Frans of Duits, voor de Pyreneeën Frans of Spaans). Soms volstaat enige kennis van het Engels. Vanaf 18 jaar.
http://alpyvzw.wordpress.com

 

Bel'J: vrijwilligersprojecten over de taalgrens

Stap eens over de taalgrens. Draai er als vrijwilliger mee in een toffe organisatie van een andere Gemeenschap. Krijg logies, maaltijden en ondersteuning.  Maak nieuwe vrienden. Overgiet met wat leuke taalverwarring. Goed mixen... Deze cocktail wordt je aangeboden door Bel'J.
Deelnemen kan alleen, met 2 of met 3. Voor jongeren van 16 tot 25 jaar. Projecten duren 10 dagen tot 3 maanden (dat kan gespreid over een periode van 6 maanden, bijv. elk weekend). Uitwerken van je eigen creatief project/idee in de organisatie is ook mogelijk.
Bel'J is een gezamenlijke financiering en realisatie van de Duitstalige, Franse en Vlaamse Gemeenschap.
Info: bel 02/2090720 en vraag naar Katrien van Belle
Dimitry deed dankzij Bel'J vrijwilligerswerk in Luik.

www.bel-j.be
 

 

BISZ

Vzw BISZ biedt stageplaatsen aan in Togo: o.a. in de domeinen onderwijs en gezondheidszorg.  Wil je stage lopen in een ander domein, dan werken zij dit graag met jullie samen uit.  Vzw BISZ biedt ook plaatsen voor vrijwilligers het ganse jaar door.  Ook hier werken ze een programma samen met je uit naar gelang je interesse. De duur van de stage/vrijwilligerswerk is te bepalen, het kan van 2 weken tot … maanden. Minimum leeftijd is 17 jaar. Je verblijft in een gastgezin of in het ‘vrijwilligershuis’. Studenten kunnen beurzen via de VLIR aanvragen. Kostprijs voor verblijf en eten ter plaatse is 200 euro per maand.
www.vzwbisz.be

 

Bouworde: 15-17 jaar

Bouworde vzw biedt 3 soorten kampen aan.

 • Een technisch bouwkamp: je steekt de handen uit de mouwen bij bouwtechnische werken zoals schilderen, metsen, timmeren, afbreken of opbouwen,… kortom: je bouwt of renoveert een woning of een gebouw.
 • Een sociaal bouwkamp: kinderen animeren of verzorgen, bejaarden een toffe tijdsbesteding bezorgen, een speelplein uit de grond stampen enz.
 • Een ecologisch bouwkamp: de nadruk ligt op het werken in en voor de natuur. Zo help je mee natuurgebieden te onderhouden, plant je groentetuinen of doe je aan sensibilisering rond milieuvriendelijkheid op een camping…

Doorgaans duurt een kamp zo’n 2 weken. Voor jongeren van 15 tot 17 jaar (vanaf het jaar waarin je 15 wordt tot op je 18e verjaardag). Je trekt steeds met een groepje van 8 à 14 Vlaamse leeftijdsgenoten naar het project.
Bestemmingen in 2013: Marokko, Egypte, Frankrijk, Polen, Kroatië.
www.bouworde.be

 

Bouworde: 18 - 30 jaar

Bouworde heeft zowel technische, sociale als ecologische bouwkampen in de aanbieding. Duur: 2 tot 4 weken. Vanaf 2013 worden er ook ‘short break’ kampen georganiseerd die slechts een weekend duren (in eigen land).

 • Op een technisch bouwkamp help je de woon- en levensomstandigheden van mensen in nood te verbeteren in nauwe samenwerking met de lokale bevolking. Voorbeelden: een ziekenhuis bouwen in Rwanda,  een schooltje opbouwen in Marokko, werken met bamboe in de Filippijnen, huisjes bouwen in de sloppenwijken in India.
 • Tijdens een sociaal bouwkamp ligt de nadruk op persoonlijk contact met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld: een speelpleinwerking uitbouwen in Marokko, een uitstap maken met mensen met een beperking in Bulgarije, helpen in een rusthuis in Tsjechië, …
 • Wie wil werken in en voor de natuur kan terecht op een ecologisch bouwkamp. Bijvoorbeeld: meewerken in een berenreservaat te Kroatië, meedraaien op een ecoboerderij in Ecuador, dieren verzorgen in Polen, groentetuintjes planten in Senegal …

Voor jongeren van 18 tot 30 jaar. Een aantal kampen pas vanaf 21 jaar (vanaf het jaar waarin je 18 wordt tot op je 31ste verjaardag). Je trekt steeds met  5 à 14 Vlaamse leeftijdsgenoten naar het project. Op sommige kampen kom je terecht in een internationale vrijwilligersgroep.
De bestemmingen variëren per kampseizoen, in 2013: Albanië, Cuba, Duitsland, Estland, Filippijnen, Frankrijk, Griekenland,, Hongarije, India, Italië, Kameroen, Kroatië, Marokko, Nepal, oekraïne, Polen, Portugal, Roemenië, Rwanda, Senegal, Spanje, Thailand, Peru, Zuid-Afrika.
www.bouworde.be

 

Bouworde: met je groep

Voor groepen uit jeugdverenigingen, klasgroepen, jeugdhuizen, vriendengroepen, … organiseert Bouworde bouwkampen op maat. Dat kan doorgaan in België, Europa, Azië, Afrika of Latijns-Amerika. Voor jongeren in groep tussen 15 en 30 jaar. Bouworde werkt op maat voor jouw groep. Periode, duur en verhouding werk-vrije tijd zijn overeen te komen. Ter plaatse verricht je technische, sociale of ecologische taken.
www.bouworde.be

 

 

Cosmolingua: vrijwilligerswerk

Het hele programma duurt minimaal 8 weken, je volgt 4 weken Spaanse les en werkt vervolgens minimaal 4 weken als vrijwilliger. Je werkt in een liefdadigheidsinstelling. Een redelijk goed niveau in het Spaans is daarom nodig. Tijdens de cursus verblijf je bij een gastgezin. Wanneer het vrijwilligersproject start, kun je kiezen om bij je gastgezin te blijven of zelf naar een andere huisvesting te zoeken. Vanaf 18 jaar.
Bestemmingen: Argentinië, Bolivia, Chili, Ecuador, Guatemala, Mexico en Peru.
www.cosmolingua.be

 

Damiaanactie: vrijwilligerswerk

Werk 3 weken samen met lokale arbeiders op een bouwwerf. En maak ondertussen kennis met de lokale werking van de Damiaanactie. Tijdens de laatste week van het Damiaanbouwkamp krijg je de kans om de rijke cultuur van het land beter te leren kennen. Er zijn bouwkampen in Congo, India en Nigaragua. Deelnemen kan vanaf 18 jaar. Je komt terecht in een groep van 6 a 14 deelnemers.
www.damiaanactie.be/bouwkampen.html

 

Easy Languages: vrijwilligerswerk en taal

Easy Languages biedt vrijwilligerswerk aan in verschillende sectoren. Sowieso volg je eerst taallessen.
Bestemmingen:  Argentinië, Cambodia, China, Costa Rica, Guatemala, India, Nepal, Peru.
Vanaf 18jaar. De duur is afhankelijk van de bestemming (meestal min. 4 weken).
Talen: Engels, Mandarijn en Spaans.
www.easylanguages.com

 

ESL Taalreizen: taal gapyear

Het 'gap year' programma is voor wie graag voor langere tijd naar het buitenland wil om volledig ondergedompeld te worden in de taal en de cultuur van een land. De programma's zijn zo ontworpen dat je ze, indien gewenst, kan combineren, op maat, volgens je eigen tijdschema, je interesses en je doelstellingen. De programma's zijn niet gelinkt aan bachelors of andere (universitaire) opleidingen.
De programma's:

 • Taalreizen in het buitenland
 • Bedrijfsstages en vrijwilligerswerk
 • Betaalde jobs
 • Career training (programma's voor professionals)

Duur: 2 maanden of langer
Bestemmingen:  Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, Schotland, Ierland, Noord-Ierland, Malta, Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, India, Filippijnen, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Argentinië, Panama, Colombia, Peru, Costa Rica, Cuba, Mexico, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Japan, Brazilië, Portugal, Rusland, China, Egypte, Marokko, Griekenland, Turkijë, Thailand, België (Ardennen, Brussel).
Talen: Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Duits, Portugees, Russisch, Chinees, Arabisch, Grieks, Turks, Thais, Hindi
Leeftijd: vanaf 16 jaar
www.esl-taalreizen.com

 

Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth In Action

Europees Vrijwilligerswerk (EVS) geeft jongeren tussen 17 en 30 jaar de kans om hun handen vrijwillig uit de mouwen te steken bij een organisatie in Europa of daarbuiten. Je kiest het land en de organisatie, Youth in Action zet je op weg met centen.

 

Individueel project – long term

 

Wat?

 • Je gaat als vrijwilliger aan de slag voor minstens 2 maanden en maximum 1 jaar.
 • Je doet dat bij een erkende non-profitorganisatie.
 • Je doet dat in een ander land. Alle Europese landen komen in aanmerking, maar ook de buurlanden van Europa en vele landen daarbuiten.
 • Een Vlaamse zendorganisatie stuurt je op pad en ondersteunt je tijdens je avontuur. Bijv. het jeugdhuis, de jeugdbeweging, jeugddienst, of een andere vereniging waarbij je betrokken bent.
 • Houd rekening met de deadlines voor je projectaanvraag. Schiet minstens zes maanden voor je wilt vertrekken in actie.
 • Youth In Action betaalt het grootste deel van je reiskosten, voorziet kost en inwoon en geeft je maandelijks zakgeld.

 

Voorwaarden:

 • Je bent tussen 17 en 30 jaar.
 • Je bent een nieuwsgierige doorzetter.
 • Je wilt andere culturen van binnenuit leren kennen.

 

Verhalen:

Zij gingen al op EVS, lees hun verhalen: Gerwin in het Centre for New Media in Oostenrijk, Aïcha in een casa famiglia in Italië, Lisa websites en folders  in Moldavië, Tine in een bibliotheek in Frankrijk, Fente in een daklozentehuis in Ierland, Lies in een opvangtehuis in Moldavië , Eva in domein voor gehandicapten in Griekenland en Mathijs orgniseerde naschoolse activiteiten in Zambia

 

Meer info: natalie.coelmont@jint.be  of 02/2090720 en http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm

 

 

Individueel – short term

Vind je een vrijwilligersproject van 2 weken tot 2 maanden lang genoeg? Dan kun je op Short Term EVS. Als je daarna de smaak te pakken hebt, kun je later toch nog op long term EVS. Let wel op:de totale duur van je twee EVS periodes mag nooit meer dan 12 maanden bedragen.

Ben je een jongere uit een bijzondere doelgroep? Dan kun je altijd extra kosten aanvragen. Denk maar aan medische zorg, vertaalkosten, extra begeleiding.

 

In groep

Trek je er liever met een groep op uit? Ga dan tussen 2 weken en 2 maanden gezamenlijk aan de slag in een  project. De spelregels zijn hetzelfde als die van long term EVS.

 

 

FairPlay Zuid-Amerika vzw

FairPlay richt zich op arme gezinnen en alleenstaande moeders. Ze werken aan de bouw en uitbouw van een school voor kinderen van -3 maanden tot 12 jaar en voor zwangere vrouwen en alleenstaande moeders. Je kan er vrijwilligerswerk doen bij Fairplay zelf of bij verschillende lokale NGO’s in en rond Cusco, Peru. Je verblijft bij lokale families zodat je de cultuur en taal ten volle kunt oppikken. Voor jongeren vanaf 20 jaar. De projectduur varieert van 1 week tot meer dan een jaar. FairPlay voorziet ook Spaanse lessen die gegeven worden door alleenstaande moeders die door FairPlay werden opgeleid.
www.fairplay-peru.org

 

Jeugddienst Don Bosco: inleefreis Zambia

Jeugddienst Don Bosco vzw organiseert inleefreizen naar Zambia. Met een groep van een tiental jongeren en enkele begeleiders trek je naar Zambia voor een onderdompeling in de Afrikaanse cultuur. Ter plaatse zet je je in ten voordele van de lokale gemeenschap. Je helpt mee in een (bouw)project, organiseert speelpleinwerking voor de vele kinderen, helpt op de boerderij… Door nauw met de plaatselijke bevolking samen te leven, te eten en te werken, leer je de Zambiaanse cultuur kennen en bouw je nieuwe vriendschappen op. Er is ook ruimte om kennis te maken met de prachtige natuur, fauna en flora. De reis duurt 4 weken (van half juli tot half augustus 2014), meegaan kan vanaf 18 jaar. Je volgt het voorbereidingsprogramma.
www.jeugddienstdonbosco.be

 

Jeugddienst Don Bosco en Vides: Georgië

Trek in juli 3 weken naar een dorpje in het zuiden van Georgië. Samen met jongeren uit het dorp zorg je voor een goed draaiend speelplein. Jullie doen dit ook samen met jongeren van Vides Oostenrijk. De voertaal is Engels met de nodige vertaling naar het Georgisch en Armeens. Samen bouwen jullie aan een tof 'oratorio'(een soort speelplein). Ontdek ook enkele dagen als toerist in dit prachtige ongekende land.
Het project vindt plaats van 6 tot 27 juli 2014. Je bent minstens 18 jaar en je hebt ervaring in het jeugdwerk. Je volgt het voorbereidingsprogramma.
www.jeugddienstdonbosco.be
www.vides.be

 

Jeugddienst Don Bosco en Vides: Mexico

Ocotepec is een bergdorp van Zoque-indianen in Mexico. Ondersteun er het speelplein voor de talrijke kinderen en jongeren van het dorp en van de vele kleine gehuchtjes (comunidades) in de buurt. Je doet dit samen met een groep jongeren uit het dorp die hun eerste stappen zetten als animator. De laatste week trekken jullie naar een gehucht in de bergen om te midden van de plaatselijke bevolking te leven. Ook hier zijn er heel wat kinderen die genieten van onze aanwezigheid en van samen spelen, knutselen, zingen…
Het project vindt plaats in juli 2014. Je bent minstens 18 jaar en je hebt ervaring in het jeugdwerk. Je volgt het voorbereidingsprogramma.
www.jeugddienstdonbosco.be
www.vides.be

 

Jeugddienst Don Bosco en Vides: Project Brazilië

De groep gaat aan de slag in het Centro Pastoral van Guiratinga, Brazilië. Dat is een centrum waar kinderen en jongeren uit de armere buurten samen komen voor en na school. De handen uit de mouwen steken is de beste manier om een stukje van de plaatselijke cultuur écht te leren kennen. Tijdens het eerste deel van het project wordt er een animatorcursus op touw gezet voor de oudste jongeren van het centrum.
Het tweede deel van het project begeleiden jullie de stage van de cursisten en gaan op zoek naar uitdagingen om samen met hen aan te pakken. Hier ligt het accent op zelf spelen organiseren, huiswerk begeleiden, activiteiten opzetten… Het project gaat door van ca. 17 juli tot 22 augustus 2014. Leeftijdsgrenzen: 18-30 jaar. Voorwaarden: instructor of hoofdanimator, Portugees spreken of leren. Je volgt mee het voorbereidingsprogramma
www.jeugddienstdonbosco.be
www.vides.be

 

Jeugddienst Don Bosco: animatorenuitwisseling binnen Europa

Ben je reeds een tijdje actief als animator op een speelplein en wil je eens ervaren hoe het er aan toe gaat op een speelplein elders in Europa?  Dat kan met Jeugddienst Don Bosco. Je kan tijdens de zomer enkele weken (meestal 10 dagen tot 2 weken) gaan meewerken als animator op een speelplein of als begeleider op een zomerkamp  in Spanje, Malta, Verenigd Koninkrijk (Engeland), Tsjechië, Slovakije, Duitsland,… Verschillende Europese jeugdwerkingen stellen tijdens de maanden juli en augustus hun deuren open voor internationale vrijwilligers. Je zal er ongetwijfeld talloze vrienden maken en vele nieuwe spelen leren kennen. Deelnemen kan vanaf 18 jaar. Je gaat meestal per 2 op pad.
www.jeugddienstdonbosco.be

 

Jeugddienst Don Bosco: Jebo!

Jebo! is een vormings-en speelpleinprojectproject van Jeugddienst Don Bosco vzw en haar partner in Zuid-Afrika. Met een groep Belgische vrijwilligers organiseer je in Johannesburg samen met de plaatselijke jeugdwerkers een animatorcursus voor de jongeren die actief zijn op de speelpleinen in Lesotho, Kaapstad, Swaziland en Johannesburg. Er wordt uitgegaan van een ervaringsgerichte aanpak zodat het beste in de jongeren naar boven komt. Na deze actieve week trek je per 2 vrijwilligers of in groep samen met de Zuid-Afrikaanse jongeren naar een lokale speelplein om er mee te spelen met de kinderen, de animatoren te begeleiden en samen te leven in een Afrikaanse cultuur. De reis duurt 4 tot 5 weken (van begin juli tot begin augustus 2014), meegaan kan vanaf 18 jaar, je bent hoofdanimator, instructor of hebt voldoende ervaring in het jeugdwerk, je spreekt en begrijpt Engels. Je volgt het voorbereidingsprogramma.
www.jeugddienstdonbosco.be

 

Jeugddienst Don Bosco: vormingsproject Team Paco

Met een groepje Belgische vrijwilligers trek je naar Zambia, Malawi of Namibië, om er lokale speelpleinwerkingen te ondersteunen. Ter plaatse organiseer je een animatorencursus voor jongeren en ouderen die zich inzetten op de speelpleinwerkingen. Met de lokale vrijwilligers ga je op zoek naar de beste methodieken en cursusinhouden om daarna samen de cursus te geven. Je probeert steeds vanuit een ervaringsgerichte aanpak aan de slag te gaan om het beste in de animatoren naar boven te halen. Je leert zo ook veel bij over de Afrikaanse manier van werken.
Tijdens het tweede gedeelte van het project sta je samen met de lokale jongeren en vrijwilligers op het speelplein. Je begeleidt de jongeren in hun rol als animator en organiseert met hen activiteiten voor de vele kinderen.
Het project duurt 4 tot 5 weken (20/7/2014 tot en met 20/8/2014), meegaan kan vanaf 18 jaar, je bent hoofdanimator, instructor of hebt voldoende ervaring in het jeugdwerk, je spreekt en begrijpt Engels. Je volgt het voorbereidingsprogramma.
Afhankelijk van het aantal deelnemers kan er op meerdere plaatsen tegelijkertijd cursus worden gegeven. Je ontmoet elkaar terug op het einde om het project samen af te ronden en nog kort aan sight seeing te doen.
www.jeugddienstdonbosco.be

 

Jobstop: vrijwilligerswerk en reizen

Met Jobstop ga je voor een buitenlands avontuur dat vrijwilligerswerk en reisbelevenissen combineert. Je bepaalt zelf je project, de duur en je bestemming. Tijdens je deelname aan deze vrijwilligersprojecten maak je kennis met de lokale cultuur en de plaatselijke bevolking. Je komt in contact met vrijwilligers vanuit alle hoeken van de wereld.
De projecten:

 • Sociale projecten in Costa Rica, Ghana, Guatemala, Nepal, India, Thailand en Zuid-Afrika.
 • Projecten met dieren in China, Costa Rica, Griekenland, Guatemala, Kenia, Thailand en Zuid- Afrika.
 • Natuurprojecten in Australië, Nieuw-Zeeland, Kenia en Zuid-Afrika
 • Onderwijsprojecten in Bali, China, Ghana, Guatemala, India, Thailand en Zuid-Afrika.

Vanaf 18 jaar kan je deelnemen aan de vrijwilligersprojecten. Van 2 weken tot een volledig jaar.
www.jobstop.be

 

Leraars zonder Grenzen: vrijwilligerswerk

Leraars zonder Grenzen (LzG) zoekt geëngageerde vrijwilligers voor het Zuiden. Neem contact op met LzG en stuur een CV en motivatiebrief mee. LzG gaat dan na of jij terecht kan in een van hun onderwijsprojecten voor basis-, secundair en volwassenenonderwijs. Vooral voor studenten-stagiairs in lerarenopleidingen en vrijwilligers - afgestudeerde leerkrachten. Je gaat bij voorkeur met 2 op pad. Mogelijkheden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en Oekraïne. Projectduur van 3 weken tot meer dan een jaar.
www.lzg.be

 

Mondi build

Mondi build organiseert elk jaar in samenwerking met de ngo VIA Don Bosco één bouwkamp van 5 weken in Oost-Afrika. In 2013 starten ze met een meerjarenproject in Tanzania. Aan de voet van de Kilimanjaro bouwen ze de komende 5 jaar aan een secundaire school. Je werkt daarbij samen met plaatselijke jongeren. Voor het kamp kom je samen met de andere vrijwilligers tijdens enkele voorbereidingsmomenten. Voor 18 tot 28 jaar. Technische kennis is niet vereist. Belangrijk is motivatie, interesse, groepsgeest en zin voor avontuur. De groep, die bestaat uit een 15-tal jongeren, wordt bijgestaan door ervaren begeleiders.
www.mondibuild.be

 

Tumult

Tumult (vroeger Jeugd & Vrede) trekt in de vakantie jaarlijks een drietal weken met een groep jongeren tussen de 15 en 18 jaar over de grenzen.  In augustus 2014 is Nepal de reisbestemming. Je werkt er als vrijwilliger in een plaatselijk project, leeft er enkele dagen in een gastgezin en beleeft er je eerste internationale avontuur. En meer dan dat! Tumult verwacht dat de jongeren zich vóór en na de reis inzetten voor het bezochte project in het gastland via verschillende weekends en tijdens een sensibilisatiecampagne.
www.tumult.be

 

Ukukhanya: vrijwilligerswerk

Bij Ukukhanya kunnen studenten en afgestudeerde leerkrachten als vrijwilliger lesgeven in enkele scholen in Zuid-Afrika. Bij voorkeur vertrek je met 2 of meer, individueel is ook mogelijk. Vanaf 20 jaar. Voorwaarde is dat je goed bent in de Engelse taal. Vanaf 2 weken tot 1jaar.
www.ukukhanya.be

 

VIA: buitenlandse werkkampen (Work@world)

Jaarlijks organiseert VIA vzw een 1000-tal vrijwilligersprojecten over de hele wereld. Vrijwilligers leven en werken gedurende 2 à 3 weken samen in een internationale groep en leveren zo een bijdrage aan een sociaal-cultureel project in Europa, Afrika, Azië, Noord- en Latijns Amerika of Australië. Het werk is heel divers: natuurbescherming, restauratie en renovatie van het cultuurpatrimonium, traditionele feesten en festivals mee opbouwen, activiteiten begeleiden voor kinderen/mensen met een handicap, meewerken aan campagnes rond vrede/antiracisme, biodynamisch boerderijwerk, wegen aanleggen, schooltjes bouwen en nog véél meer...  Deelname vanaf 18 jaar in het buitenland, 16 jaar in eigen land. Leeftijd onbeperkt.
www.viavzw.be
 

 

Via: Long Term Volunteering (LTV)

Binnen het SCI-netwerk kan je voor langere tijd een engagement als vrijwilliger aangaan: de Long Term Volunteering (LTV). Dit gaat meestal om projecten vanaf 1 tot 12 maanden, waarbij er een gevarieerde waaier aan mogelijkheden is: van werken met minderheidsgroepen, helpen in een weeshuis, biologische boerderij of school, tot het ondersteunen van een lokale SCI-tak. Deze LTV's staan open voor iedereen vanaf 18 jaar met ervaring in het vrijwilligerswerk en kunnen in principe in elk land waar een SCI-tak of -partner aanwezig is plaatsvinden. Meestal zorgt het project voor jouw verblijf en maaltijden en ben je verzekerd door SCI, maar sta je zelf in voor vervoerskosten van en naar het project. Als je op LTV wil vertrekken, vraagt VIA dat je lid wordt en een kleine administratieve bijdrage betaalt. Contacteer VIA voor de lijst met mogelijke LTV's of neem een kijkje op de database van SCI http://www.longterm.lteg.info/index.php/project/publicIndex
http://www.viavzw.be/ltv

 

Voor wie als animator of reisbegeleider aan de slag wil

Voor wie als animator of reisbegeleider aan de slag wil, zijn er heel wat mogelijkheden. Hier een aantal organisaties die ernaar op zoek zijn.

 • Jeugddienst Don Bosco: www.jeugddienstdonbosco.be
  Je bent al een tijdje actief als animator op een speelplein in België en je wil eens ervaren hoe het er aan toe gaat op een speelplein in Spanje, Malta, Nederland, Slowakije of Tsjechië? Dan kan je alleen of per 2 naar het land in kwestie en je draait er 2 of meer weken mee op een speelpleinwerking of vakantiekamp. Je werkt er samen met de lokale animatoren. Don Bosco Jeugddienst biedt de mogelijkheid aan voor jongeren vanaf 17 jaar.
 • VDS (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk): www.speelplein.net
  VDS helpt je zoeken naar een plek in Europa waar je als speelbegeleider aan de slag kan. Je moet dan wel actief zijn op een Vlaamse speelpleinwerking en de VDS vraagt je met je opgedane internationale ervaringen ook aan de slag te gaan op je lokale speelpleinwerking.
 • Vzw LEJO organiseert af en toe internationale kampen en zoekt dan enthousiaste animatoren om deze zomerkampen mee te begeleiden. Hun doelgroep zijn jongeren tussen 12 en 19 jaar die zich in een maatschappelijk kwetsbare situatie bevinden. In 2013 was de bestemming Tsjechië, LEJO organiseert ieder jaar minstens één internationaal kamp. Als animator voor LEJO moet je  minstens 18 jaar zijn. www.lejo.be
 • Mutualiteiten
  Droom je ervan een vrolijke bende kinderen te begeleiden tijdens hun vakantie? Dan kan je als animator mee op buitenlands kamp met een van de jeugdafdelingen van de ziekenfondsen in Vlaanderen. Zij bieden ook een meerdaagse opleiding aan tot animator/monitor.
 • Icep: www.icep-usa.org
  ICEP zoekt elke zomer kampleiders voor de Verenigde Staten. Je gaat in een zomerkamp aan de slag als volwaardige kampleider in teamverband. Je zorgt voor de dagelijkse activiteiten en je bent verantwoordelijk voor een groep kinderen. Je krijgt volledige kost en inwoon in het kamp zelf en een vergoeding.
 • (Taal)animatoren
  Tal van andere organisaties (o.a. CLIP taalvakanties, vzw Roeland, Topvakanties) zoeken elke zomer (taal)animatoren voor hun taalvakanties. Meer organisatoren bij het thema 'een taal leren'.
 • Als reisbegeleider
  Jongeren die een opleiding bij Kris Kras of Karavaan gevolgd hebben, kunnen vrijwillig reizen begeleiden. Heb je een hoge dosis aan reiskriebels en enthousiasme en wil je een groepje reizigers een boeiende en sfeervolle reis bezorgen? Dan kan je in ruil voor kost en inwoon misschien als reisbegeleider met hen mee. Je zorgt ervoor dat de reis van de deelnemers op wieltjes verloopt. Je reserveert slaapplaatsen, zorgt dat verloren bagage terecht komt, gaat samen met de groep op pad,… . In ruil worden jouw reis en verblijfskosten betaald. Zie www.kriskras.be en www.karavaan.be

 

 

WEP: "Worldtour"

Met de "World Tour" kan je kiezen uit veel verschillende opties. Je doet vrijwilligersprojecten in meerdere landen en/of continenten, sommige opties hebben eerst taallessen in de eerste land(en). Mogelijkheden vanaf 18 jaar. Duur: tussen 2,5 maanden en 1 jaar, al naargelang de optie.
Bijvoorbeeld: gedurende 2 maanden in 3 landen in eenzelfde continent meedraaien in verschillende vrijwilligersprojecten of 9 en een halve maand in 7 landen in 4 continenten taallessen combineren met sociale vrijwilligerswerk, natuurprojecten…
Welke combinaties van bestemmingen mogelijk zijn en meer info zie:
www.wep.be/nl

 

WEP: bouwproject

Steek de handen uit de mouwen, kom rechtstreeks in contact met de lokale bevolking en krijg een beter inzicht over de plaatselijke leefsituatie. WEP biedt 2 bouwprojecten aan. Help in Guatemala mee aan de bouw van een huis voor een achtergestelde familie (2 tot 4 weken). Help in Cambodja met de restauratie/renovatie van een tempelruïne (2 tot 12 weken). Voor jongeren vanaf 18 jaar.
www.wep.be/nl

 

WEP: vrijwilligerswerk

De vrijwilligersprojecten kan je al dan niet combineren  met een cursus om je taal bij te schaven.

 • Natuurprojecten. Steek je handen uit de mouwen voor het herstel en onderhoud van natuurgebieden in de Verenigde Staten, Canada, Ierland of Costa Rica.
 • Bescherming van wilde dieren in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Australië. Help mee in een natuurreservaat of beschermingscentrum voor wilde of exotische dieren. Er zijn ook onderwater-expedities.
 • Help mee aan een bouwproject: de restauratie/renovatie van een tempelruïne in Cambodja of help een huis bouwen in Guatemala.
 • Via een boerderijprogramma kan je meewerken op de boerderij in Canada, Frankrijk, Ierland, IJsland of Italië.
 • Sociaal vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

De duur is afhankelijk van het programma en het land dat je kiest (van 2 weken tot 1 jaar). Ook de leeftijd is afhankelijk van het programma en ligt meestal tussen 16 en 30 jaar.
www.wep.be/nl
 

 

WWOOF

WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Via deze organisatie kan je biologische boerderijen, bedrijven en tuinders in verschillende landen vinden die je kan contacteren om vrijwilligerswerk te gaan doen. De brede waaier aan gastorganisaties maakt dat je zeker een takenpakket naar je keuze vindt. Meestal leef je bij de familie thuis. Je krijgt kost en inwoon in ruil voor je werk. Vanaf 18 jaar. De duur van je project is te bespreken met de gastboerderij (soms vragen ze een minimumduur dat je bij hen blijft), je kan ook bij meerdere wwoof boerderijen na elkaar aan de slag om een land of meerdere landen te ontdekken. Er zijn wwoof bestemmingen in meer dan 100 landen wereldwijd.
www.wwoof.be
www.wwoof.org

 

YFU: vrijwilligerswerk

YFU biedt verschillende vrijwilligersprojecten aan. Voorwaarde voor alle programma’s is dat je al Engels spreekt en gemotiveerd bent om de plaatselijke taal te leren.

 • In Zuid-Afrika kan je voor 3 of 6 maanden vrijwilliger zijn in een weeshuis met verblijf op het project zelf. Leeftijd: vanaf 18 jaar
 • In Ecuador kan je 5 maanden werken in een vzw, je verblijft in een gastgezin en krijgt Spaanse les. Leeftijd: 17-20 jaar
 • In Thailand zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot sociaal werk. Duur: 10 maanden. Je verblijft enkele maanden bij een gastgezin en vervolgens ongeveer 7 maanden op de werkplaats. Leeftijd: 18-22 jaar.
 • In India kan je 10 maanden lang lesgeven in een school en verblijf je op het project. Enige ervaring met lesgeven is vereist. Leeftijd: 20-30 jaar
 • In Paraguay kan je sociaal werk verrichten voor een overeen te komen tijdsspanne. Je verblijft in een gastgezin. Leeftijd: vanaf 18 jaar.
 • Werk in Frankrijk in een non-profit organisatie met een thema naar jouw interesse. Het kan vanaf 2 tot 12 weken. Je verblijft in een gastgezin. Leeftijd: 18-26 jaar.
 • Engelse les geven in China. Je fungeert voor 5 maanden als hulpleerkracht in een school of hogeschool. Voorwaarde is dat je een zeer goede kennis van het Engels hebt (native speaker of opleiding). Je verblijft in de week op de school en tijdens de weekends in een gastgezin. Leeftijd: 18-26 jaar

www.yfu.be
 

 

Zoeken via de 4depijler

Het 4de pijlersteunpunt verschaft informatie en advies aan iedereen die zich vrijwillig inzet voor een project in het Zuiden. Op hun website kan je zoeken doorheen honderden 4de pijlerorganisaties, dit zijn kleinschalige ontwikkelingsinitiatieven. Je kan zoeken op thema en land. Vergeet niet aan te vinken dat je zoekt naar organisaties die met vrijwilligers/stagiairs samenwerken.
www.4depijler.be
 

 

Design: Design is Dead | Realisatie: Holoncom
© 2009 Go Strange  |  Disclaimer  |  Powered by:                      |  Met de steun van:    
Go Strange maakt deel uit van het informatienetwerk Eurodesk met partners in 33 landen.